DAB-radioen er kun en midlertidig løsning

8. februar 2013 13:09 av Fredrik Hovdegård 

Flere går over fra FM-radioen til DAB, men ikke alle vet at de må bytte radio igjen om ikke alt for lenge.

De som bor i distrikter med dårlig FM-mottak vil få inn om lag tre ganger så mange radiokanaler med digital radio. Radio som passer alle personligheter, forteller kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge Mari Hagerup, i en pressemelding.

Digital Audio Broadcasting (DAB) er digitalisering av radio og FM-båndet. På denne måten vil radioen gi bedre lydkvalitet, flere stasjoner og bedre dekning på en og samme tid. Uansett hvor du er i landet.

Kan virke skummelt
FM-båndet vil eksistere fortsatt for lokalradioer, i alle fall frem til slukkingen av FM i 2017. Det er først og fremst NRK og de kommersielle kanalene som skal over på DAB og forsterke dekningen sin i Norge, forteller daglige leder i Digitalradio Norge AS, Ole Jørgen Torvmark.

Når DAB er på plass er det meningen at alle radiostasjonene i Norge som deltar i digital radiosending, så skal man dele utgiftene for leie av plasser på DAB. I Norge i dag finnes det over 300 000 solgte DAB radioer, men om noen år oppgraderes DAB til DAB+. DAB+ er en effektivisering av DAB, som skal gi opp mot dobbelt antall kanaler tilgjengelig. Problemet er at DAB går ikke overens med DAB+, som betyr at om noen år, så må DAB radioen byttes ut.

DAB har blitt solgt i flere år nå, så når DAB+ er på plass, så har man faktisk brukt DAB radioen i syv til ti år allerede. Det betyr jo en naturlig utskiftning, forteller Torvmark.

For å gi et bilde på overgangen til DAB+, og hva vi kan forvente av dekningen, bruker Torvmyr NRK og kommersielle radiokanaler som eksempler.

I dag har de kommersielle kanalene dekning på 90 prosent av hele Norge, mens NRK har 95 prosent. De kommersielle kommer til å beholde 90 prosent som et minimum, mens NRK vil fortsette å bygge ut 600 nye sendere får nå 99,5 prosent dekning. Kringkasting er viktig for at alle skal ha mulighet for å vite det viktigste til alle tider, avslutter Torvmark.

DAB-radioen kun en midlertidig løsning

Flere går over fra FM-radioen til DAB, men ikke alle vet at de må bytte radio igjen om ikke alt for lenge.


- De som bor i distrikter med dårlig FM-mottak vil få inn om lag tre ganger så mange radiokanaler med digital radio. Radio som passer alle personligheter, forteller kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge Mari Hagerup, i en pressemelding.

Digital Audio Broadcasting (DAB) er digitalisering av radio og FM-båndet. På denne måten vil radioen gi bedre lydkvalitet, flere stasjoner og bedre dekning på en og samme tid. Uansett hvor du er i landet.

Kan virke skummelt

- Fm-båndet vil eksistere fortsatt for lokalradioer, hvert fall frem til slukkingen av FM til 2017. Det er først og fremst NRK og de kommersielle kanalene som skal over på DAB og forsterke dekningen sin i Norge, forteller daglige leder i Digitalradio Norge AS, Ole Jørgen Torvmark.

Når DAB er på plass er det meningen at alle radiostasjonene i Norge som deltar i digital radiosending, å dele utgiftene for leie av plasser på DAB. I Norge i dag finnes det over 300 000 solgte DAB radioer, men om noen år oppgraderes DAB til DAB+. DAB+ er en effektivisering av DAB, som skal gi opp mot dobbelt antall kanaler tilgjengelig. Problemet er at DAB går ikke overens med DAB+, som betyr at om noen år, så må DAB radioen byttes ut.


- DAB har blitt solgt i flere år nå, så når DAB+ er på plass, så har man faktisk brukt DAB radioen i syv til ti år allerede. Det betyr jo en naturlig utskiftning, forteller Torvmark.


For å gi et bilde på overgangen til DAB+, og hva vi kan forvente av dekningen, bruker Torvmyr NRK og kommersielle radiokanaler som eksempler.

- I dag har de kommersielle kanalene dekning på 90 prosent av hele Norge, mens NRK har 95 prosent. De kommersielle kommer til å beholde 90 prosent som et minimum, mens NRK vil fortsette å bygge ut 600 nye sendere får nå 99,5 prosent dekning. Kringkasting er viktig for at alle skal ha mulighet for å vite det viktigste til alle tider, avslutter Torvmark.

DAB-radioen kun en midlertidig løsning

Flere går over fra FM-radioen til DAB, men ikke alle vet at de må bytte radio igjen om ikke alt for lenge.
- De som bor i distrikter med dårlig FM-mottak vil få inn om lag tre ganger så mange radiokanaler med digital radio. Radio som passer alle personligheter, forteller kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge Mari Hagerup, i en pressemelding.

Digital Audio Broadcasting (DAB) er digitalisering av radio og FM-båndet. På denne måten vil radioen gi bedre lydkvalitet, flere stasjoner og bedre dekning på en og samme tid. Uansett hvor du er i landet.

Kan virke skummelt

- Fm-båndet vil eksistere fortsatt for lokalradioer, hvert fall frem til slukkingen av FM til 2017. Det er først og fremst NRK og de kommersielle kanalene som skal over på DAB og forsterke dekningen sin i Norge, forteller daglige leder i Digitalradio Norge AS, Ole Jørgen Torvmark.

Når DAB er på plass er det meningen at alle radiostasjonene i Norge som deltar i digital radiosending, å dele utgiftene for leie av plasser på DAB. I Norge i dag finnes det over 300 000 solgte DAB radioer, men om noen år oppgraderes DAB til DAB+. DAB+ er en effektivisering av DAB, som skal gi opp mot dobbelt antall kanaler tilgjengelig. Problemet er at DAB går ikke overens med DAB+, som betyr at om noen år, så må DAB radioen byttes ut.
- DAB har blitt solgt i flere år nå, så når DAB+ er på plass, så har man faktisk brukt DAB radioen i syv til ti år allerede. Det betyr jo en naturlig utskiftning, forteller Torvmark.

For å gi et bilde på overgangen til DAB+, og hva vi kan forvente av dekningen, bruker Torvmyr NRK og kommersielle radiokanaler som eksempler.

- I dag har de kommersielle kanalene dekning på 90 prosent av hele Norge, mens NRK har 95 prosent. De kommersielle kommer til å beholde 90 prosent som et minimum, mens NRK vil fortsette å bygge ut 600 nye sendere får nå 99,5 prosent dekning. Kringkasting er viktig for at alle skal ha mulighet for å vite det viktigste til alle tider, avslutter Torvmark.

Stengt for kommentarer.