Følger ikke helse anbefalinger

8. februar 2013 13:09 av Martin Kolden 

Store deler av Norges befolkningen ligger langt under de helsemessige anbefalingene til helsemyndighetene.

– De fleste voksene i Norge er langt unna anbefalingene til helsemyndighetene. 80 prosent ligger under mosjon i 30 minutter om dagen, sier leder i Nasjonalt råd for fysisk aktivitet og professor ved Norges idrettshøgskole Sigmund Anderssen.

I det siste har det kommet flere angrep på anbefalingen fra helsemyndighetene. Og selv om vi ikke klarer anbefalingene, så menes det at det er for lite. I en studie fremvist av Claude Bouchard, professor ved Louisiana State University i USA, mener han at for ti prosent av de som trener så lite som 30 minutter om dagen, vil ha en negativ effekt.

– Da blir det fort snakk om respondere og ikke responderende, medisiner virker på noen, og ikke på andre. Det er noen som vil få en kjempeeffekt av kondisjonstrening, mens andre ikke. Og jeg tror heller ikke kostholdet var vurdert i denne studien, noe som har mye å si. I prinsippet vil all trening være bedre enn ingen, fortsetter Anderssen.

Åtte prosent i Norge
Mange mener 30 minutter er for lite, og at man må helt opp i 60 for at det skal gi noe utslag.

– Det er syv til åtte prosent av Norges befolkning som trener fem timer i uka. Så det er klart det er et stort potensiale. Og når det er snakk om 60 minutter om dagen, så driver man med aktivitet på høyt nivå, eller konkurranse. De aller fleste bør sikte på 30 minutter om dagen, avslutter Anderssen.

Joachim Hodneland, PT i Max Fitness, Bergen

Også personlig trener og medeier av Max Fitness i Bergen, Joachim Hodneland(20), er enig i helsemyndighetenes anbefaling.

– 30 minutter vil gi en grei helsemessig form, men ikke mye mer. Vil man noe mer enn det, nå noen mål, så må man ha en større innsats. Og ikke minst tenke på kostholdet, sier Hodneland.

– Om du putter sammen ting man gjør i løpet av en dag, tre minutter med trapper, noen pushups også videre, så er det fort at man er på 30 minutter. Det finns nye studier som viser at fire minutter med veldig høy puls daglig, vil holde deg i en helsemessig form. Så det skal ikke så mye til, sier Hodneland oppløftende.

Mange tenker ikke over disse anbefalingene når de begynner å trene, og går i en felle som er kjent for mange som driver med trening. Man går lei. Derfor mener Hodneland at det er viktig og ikke skulle være en helt fra dag én.

– Finn noe du liker. Det nytter ikke å legge en plan med fire ganger i uken, styrke og kondisjon, når du kanskje klarer å følge dette i en uke. Finn noe du klarer, som du mestrer, da vil det ikke ta lang tid før du føler det blir for lett og du vil øke treningsvolumet sakte over en lengre periode, avslutter han.

Stengt for kommentarer.