Kle deg godt nok på byen

5. februar 2013 20:49 av Tine Viktoria Buberg 

Kulde og alkohol er ikke en god match. I Oslo er det mange som tar en tur på byen, og da er det viktig å ta forhåndsregler.

Photo creds: Kirti Poddar

– Jeg merker ikke at det er så som kaldt når jeg har drukket, og det kan være farlig. Det er jo flere som sovner på blant annet bussholdeplasser og lignende, uten å merke hvor kaldt det er, mener student Camilla Sundby.

Sundby går ikke like mye på byen om vinteren som om sommeren.
– Alt er så mye enklere på sommeren. Det er for det første mer innbydende  å gå ut – man kan sitte ute og det er lettere å ta seg frem. På vinteren må man krangle med altfor mye klær og varierende vær.

I tillegg til at Sundby ikke føler seg like pyntet på vinteren, på grunn av kulda, mener hun at hun må ut med mer penger når det gjelder utelivet på vinteren.
– Det er jo dette med klær, du bruker mer klær, klær som fort kan forsvinne når du befinner deg ute.  Og i tillegg må man henge fra seg klærne å betale for det. Og når man skal hjem, er det for kaldt til å gå, så taxi-utgiftene går til værs.

Sundby venter med andre ord på sommeren står på døra, og de høye helene kan tas frem.
– Man er mer spontan om sommeren, og jeg slipper å bli våt – pluss at jeg ikke er avhengig av vorspiel.

Må tenke lenger enn i kveld
Turnuslege ved David Blitsgate legekontor, Marianne Rørholt, tror at folk ikke tenker så mye på konsekvensene når de går ut.
– Når man har alkohol i blodet, merker man ikke like kulda like godt. Man kjenner ikke kulda, og da er det veldig lett å bli blant annet forkjølet.

Med alkohol i blodet, utvider blodårene seg, og du føler deg varmere enn du ville gjort til vanlig. Av den grunn kler ikke alle på seg godt nok før de tar turen ut.
– Det er noe vi må bli flinkere til, tenke på helsa fremfor å se fine ut.

I tillegg til at alkohol generelt ikke hjelper på god helse, kan det også være veldig farlig å gå ut i kulda med promille.
– Mange blir sløve når de inntar alkohol, og kulde sammen med alkohol kan potensielt være livsfarlig. Å sovne ute kan koste deg livet når det er kaldt nok, sier Rørholt.

Rørholts beste tips i kulda er å kle seg godt nok og tenke lenger enn pågående kveld.
– Det er altfor få som tenker over det, avslutter hun.

Toppbilde av: Kirti Poddar via Flickr.

Stengt for kommentarer.