Fysisk DVD-salg fortsetter å synke

4. februar 2013 18:24 av Tiril Annie Sundkjer 

Klikkefilmtjenester tok en stor bit av totalmarkedet i 2012. Det gikk hardt ut over butikkene i gata.

Foto: Tiril Annie Sundkjer

– 2013 vil bli et skjebneår for fysisk utleie av DVD og Blu-ray Disc, og vi vil se at det blir færre utleiebutikker i løpet av dette året, sier videorådgiver Erik Zmuda i Film & Kino.

Fysisk utleie av DVD og Blu-ray Disc falt med rundt 30 prosent fra 2011 til 2012. Det tapte utleierne 75 millioner kroner på. Dette er forårsaket av publikums økende bruk av klikkefilmtjenester. Det er jo tross alt enklere å leie film fra sofaen.

Erik Zmuda.    Foto: Helge Hansen

– Tilbydere av lovlige klikkefilmtjenester som blant annet Altibox, Get, Telenor, Comoyo, Nettflix og HBO vil bli vinnerne i 2013, sier Zmuda.

Salget av vanlig kjøpefilm har også gått markant ned med hele 26 prosent fra 2011 til 2012. Blue-ray Disc har ikke hatt den forventede utviklingen og ligger på samme nivå som i 2011. Mix Bærum videosenter på Haslum, kan konfirmere at både salg og utleie av film har gått markant ned den siste tiden.

– Til tross for den store nedgangen i salg av DVD og Blu-ray Disc i 2012, så er det fremdeles et høyt salg av film i Norge i forhold til befolkningsgrunnlaget når vi sammenligner med resten av verden, legger Zmuda til.

Fem om sine filmvaner
Norgesnytt spurte fem tilfeldige mennesker hvordan deres vaner er, når det kommer til kjøp og leie av film.

Annette Muus(20):
– Det er trist at utleiebutikker skal død ut, men Nettflix og Viaplay er innafor hos meg. Med tiden kommer jeg nok til å slutte å kjøpe eller leie film fysisk.

Nettflix er relativt nytt i Norge, men har rukket å bli populært. Foto: Tiril Annie Sundkjer

Joakim Ranheim(26)
– Jeg har leid film én gang på to år. Jeg laster heller ned filmer gratis. Har verken Nettflix, Spotify eller noe annet i den duren.

Harald Fladseth(44):
– Jeg kjøper mer film enn jeg leier. Liker å ha filmer i hylla hjemme, man kan si jeg har en samlemani når det kommer til sånt.

Per Erik Martem(58):
– Har ingen vaner. Når vær og alt er håpløst biler jeg til videobutikken og blir helt forvirret. Ender alltid opp m en håpløs film.

Aksel Hartvigsen(12)
– Jeg kjøper film i butikken når jeg skal se en film. Men jeg kommer selvfølgelig til å bruke filmtjenester på nett i fremtiden.

Toppbildet: Foto av Tiril Annie Sundkjer

Stengt for kommentarer.