Tensingeren

4. februar 2013 22:10 av Thea Vikebø 

I Østerås kirke står en sprudlende og energisk dame og dirigerer et kor. Det gjør hun med stor glede og enormt engasjement.

Praten flyter fint i våpenhuset i Østerås kirke. Nærmere 20 ungdommer er samlet der, klar for kor-øving. Inn dørene til kirken kommer en ung dame med brunt hår, grønn jakke, sekk på ryggen og et stort smil om munnen.

- Hallaien!

Ungdommene strømmer til og tar en runde med klemming. Det er ingen tvil om at Camilla Iversen er godt likt. Hun har vært dirigent i Ten Sing-koret «Good News» i et halvt år og kjenner allerede både ungdommene og kirken godt. De samles i «det lille rommet», et typisk kirkerom egnet for kirkekaffe og andre menighetsarrangement, for å leke litt og varme opp.

- Hvem vil ha kaffe?

Flere hender spretter i været, men mangel på energi er nok ikke grunnen for kaffetørsten. Ungdommene kan nesten ikke stå i ro og setter i gang med leken. Camiller forsvinner ut fra rommet for å fikse kaffe, nøkler, noter og annet en dirigent må ha på plass. Det kan fort merkes at dette er en aktiv ung dame. Kanskje også en litt stresset en?

- Har noen sett telefonen min?!

Oppgaven om å finne telefonen blir delegert bort og korøvingen settes i gang i kirkerommet. Skarpe taklys blir skrudd på og koret stiller seg opp i trapper nær alteret. Med all den praten som fyller kirken skulle man tro det vil ta en god stund før roen senker seg, men Camilla rister på en hånd og ungdommene blir stille. Det at to andre ledere ikke er tilstede i dag har ingen effekt på kontrollen. Oppvarmingen er i gang.

Foto: Thea Vikebø

At Ten Sing-kor til tider kan finne på å synge litt rare sanger er ikke ukjent, men sangen «Olga» er noe for seg selv.

Olga, Olga, kyrne dine er dau.  Nei, dei er ikkje dau.  Dei gjeng oppi lia og og ete på lau. Olga, Olga, ho!

Alle ungdommene slenger seg på med klar røst og bevegelser. Latteren sitter løst og det blir fort klart at det sosiale er en viktig del av koret. Stemmene varmes opp med ulike øvelser slik at de er klar for sang.

Det kan tenkes at for å engasjere ungdommer i konfirmasjonsalder til å synge i kor, må man satse på sanger som fenger dem. Den oppgaven mestrer tilsynelatende Camilla Iversen.

- På tide med Star Wars sangen!

Det er første gang undertegnede har sett guttene i et kor virke mer fornøyd med en sang enn jentene. Enkelte kan allerede teksten og bryter usjenert ut i sang. De fanger fort opp tonene Camilla gir dem fra det svarte flygelet i hjørnet. Hun holder takten og stemmene sitter fort. Etter 40 minutter kan koret stemme i med en trestemt og humoristisk versjon av kjenningsmelodien fra Star Wars filmene. Så er det tid for pause. Ungdommene flyr i alle kanter, men en god det flokker seg rundt dirigenten for å prate om uken som har gått. Evnen til å legge fra seg leder-rollen, like fort som den blir tatt fram, er tydelig.

Ten Sing-veteran
Etter en ti minutters pause går ungdommene sammen i ulike grupper. Ungdomsarbeidet i Østerås menighet har både teater-, teknikk-, band-, kor- og trivselsgrupper. Tilbake i «det lille rommet» samler ti av ungdommene seg rundt et bord for å bestemme hva trivselsgruppens oppgaver skal være. En ting blir de med en gang enig om.

- Vi må ha Fun-saft. Hver øving.

Camilla skriver ned og lar ungdommene komme med flere forslag. Vaffler, utflukter, promofilm og hettegensere. Alt som kan gjøre stemningen enda bedre på tirsdagene i kirken. Etter hvert blir engasjementet så stort at ingen kan høres.

- Hey! Nå må vi ta et forslag av gangen.

Stemmen til Camilla spretter av veggene og det blir øyeblikkelig ro. Hun vet å få oppmerksomheten, men er verken streng eller komanderede i stemmen. Det er bare en evne til å få situasjonen under kontroll.

Hun tar en runde til de andre gruppene og ber dem samles i kjelleren. Det er tid for det de kaller «Summing». Andakt er en vesentlig del av ungdomsarbeid i kirkene. Selvom alle er velkommen i Ten Sing, er alltid KFUK-KFUMs tre k’er, kultur, kreativitet og Kristus, i fokus. I «Summing» får ungdommene selv snakke om ting de tenker på, bryr seg om og opplever i hverdagen. Paraleller til Bibelen trekkes ofte. I dag snakkes det om når mange mennesker er samlet i sorg eller glede. Camilla blar opp i Bibelen og leser; «For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblandt dem». Hun lukker boken rolig og stemmer i til sang. Velsignelsen synges rolig, men så snart de er ferdig er praten i full gang igjen. Ungdommene tar på seg jakker og sko, men går ikke ut døren med det første. Dette er ikke et sted de vil løpe fra så fort de får muligheten.

En av de som blir igjen i kjelleren setter seg nærmere Camilla.

- Jeg beundrer deg for at du holdt ut i dag.

Camilla ser uforstående tilbake og får forklart at vedkommende mener dagens øving var en spesielt slitsom en. Men det har ikke hun hatt inntrykk av.

- Jeg synes det var en av de bedre.

Camilla Iversen kan mer eller mindre kalles en Ten Sing-veteran. Bergensjenten har både deltatt i og dirigert tensingkor i nærmere 8 år. 21-åringen har tydelig ingen problemer med å være leder og er godt vant til bråk og støy i øvingstiden. På vei ut fra kirken titter den litt distré personligheten frem igjen.

- Har noen sett nøklene mine?!

På t-banen til Oslo er Camilla synlig sliten, men bare nå når hun er ferdig på jobb. I løpet av hele øvingen har det ikke vært tegn på noe annet enn glede og engasjement for ungdomsarbeidet hun gjør i kirken.

Foto: Thea Vikebø

Ten Sing

  • Startet i Bergen i 1967 av KFUK-KFUM Norge.
  • Inspirert av det amerikanske konseptet «Sing Out America».
  • Det finnes i dag over 5000 «tensingere» i Norge.
  • Den viktigste delen av KFUK-KFUMs ungdomsarbeid.

Kilde: Wikipedia

Stengt for kommentarer.