Råkker UiO

4. februar 2013 20:05 av Inga Iberg Hanstveit 

Bare 23 år gammel tar han allerede siste året master ved Universitetet i Oslo. Det er ikke rart det blir rabalder når Torkild Vederhus melder seg til valg, som ikke mindre enn rektor for hele Universitetet.

Tidligere i år ble det kjent at Torkild Vederhus sammen med prorektorkandidat Sunniva Rose og viserektorkandidat Tobias Langhoff, stiller som kandidat til årets rektorvalg ved universitetet i hovedstaden, noe som har ført til både positiv og negativ oppmerksomhet for de unge kandidatene.

I et intervju med studentavisen Universitas forteller unge Vederhus hvorfor han synes folk bør stemme på han ved neste rektorvalg;

– Jeg sitter på kunnskap som har bygd seg opp over tid. I løpet av mine seks år som student har jeg sittet i universitets- og faktultetsstyret og SiO-styret. Jeg har lært meg å se gjennom lange ord som kvalifikasjonsrammeverk og kvalitetsstyringssystem, og vet hva slags konkrete endringer som skal til.

En rektor må være målrettet og klar, og i stand til å effektivisere. Han eller hun må gi tydelige beskjeder både til dekaner, administrasjonen og myndighetene, og unngå å bli fanget i store ord og byråkrati. Dette er egenskaper som ikke avhenger av å ha en professortittel. Jeg ser ingen grunn til at en student ikke skal kunne lede UiO, sier Vederhus.

Ingenting umulig
Morten Bakke Kristofersen leder for Studentparlamentet ved UiO, stiller seg positiv til at en student stiller til valg.

– Jeg synes det er artig at det blir et reelt valg. Alle som velger å stille, går inn med tanken om at de kan vinne valget, og Vederhus har stilt sammen med en stipendiat som prodekan som regelverket sier, så jeg tror han mener dette seriøst, sier Kristoffersen.

Videre snakker Kristoffersen om viktigheten med budskapet i valgkampen, det at man fremmer forandringer som kan føre universitetet i en ny og riktig retning. Ikke nødvendigvis det å vinne. At en student sitter som rektor kan gå begge veier mener han.

– Det positive med en studentkandidat er at han vil vektlegge studentenes ønsker, men det er vanskelig å si hvilken forskjell det vil utgjøre – en rektor har mange hensyn å ta. På den annen side kan det være at han ikke kjenner institusjonen like godt innenifra, og det kan jo være utfordrende for de vitenskapelig ansatte å ha en så ung sjef.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold (Universitas)

Stengt for kommentarer.