Ruter igangsetter tiltak mot lommetyver

4. februar 2013 22:48 av Janina Lauritsen 

Lommetyveriene florerer i Oslo. Nå samarbeider Ruter med politiet for å forhindre de frekke tyvene.

Ruters Informasjonssjef, Gry Isberg(pressefoto fra Ruters hjemmeside).

– Ruter advarer mot lommetyver både på tavlene på holdeplassene og ombord i trikkene og bussene, i de områdene som er mest utsatt, forteller Ruters informasjonssjef Gry Isberg.

– Dette gjelder spesielt Jernbanetorget, Brugata, nedre del av Grünerløkka, Oslo S og Grønland. I tillegg hender det at fører opplyser via mikrofon ombord dersom det er hendelser som passasjerene varsler om. Dette er etter politiets initiativ, slik at de kan følge ekstra godt med i de områdene hvor problemet er spesielt utsatt. Ruter har i tillegg plakater med advarsler på både norsk og engelsk, i utvalgte perioder av året.

I tillegg til Ruters tiltak, påpeker Isberg at det er svært viktig for passasjerene å være oppmerksomme.

– Det er viktig å passe på verdisakene sine. Vær forsiktig med å ha mobiltelefoner, lommebøker og andre verdisaker lett tilgjengelig i lommer som ikke kan lukkes, og lukk veskene. Generelt bør man være oppmerksom når man ferdes der det er mye folk. Steder med stor trengsel tiltrekker seg dessverre lommetyver.

- Vi opplever at med disse tiltakene gjør vi det vi har mulighet til, men det er politiets oppgave å håndtere all form for kriminalitet, fastslår Isberg.

Fra 2008 til 2012, økte tyveriene fra personer på offentlig sted med 73,9 prosent, i følge politiets straffesakregister. Oslo har 72 prosent av disse tilfellene.

Pass på lommene(Foto Janina Lauritsen)

Fra 2011 til 2012 økte antall anmeldelser for grovt tyveri av personer på offentlig sted, med 19,4 prosent. Hanna Blisten fikk frastjålet sin mobiltelefon på bussen, og hun anmeldte saken.

– Jeg følte politiet tok anmeldelsen min alvorlig. Jeg beskrev tyven detaljrikt, og de tok meg med inn på bakrommet for å snakke om det. De ville vite om jeg kunne gjenkjenne denne rumeneren, fordi de visste om mange som hadde blitt tatt for tyveri. Jeg hørte ikke noe mer angående dette, men jeg fikk et brev om at saken ble henlagt, forteller en oppgitt Blisten.

Stengt for kommentarer.