Studenter lever på nudler og ris

4. februar 2013 15:31 av Charlotte R. Andresen 

Studietiden preges av strenge budsjetter og mange studenter opplever å være blakke før neste utbetaling. Eksperter mener at å sette opp et budsjett kan være løsningen.

– Som student har jeg det greit, men det er lite rom for morsomme ting. Det svir litt ekstra når man skal ha det gøy på byen, forteller Christian Østebø (23).

En utbetaling på 6900 kr i måneden fra Lånekassen er det Østebø har å leve på uten ekstrajobb. Dette krever god planlegging når det skal dekke både faste utgifter og festligheter.

– Jeg pleier å planlegge godt. Mitt viktigste tips er å lage mat hjemme, fremfor å gå på restaurant. Når det begynner å minke på kontoen spiser jeg helst nudler og ris fordi det er billig. Et annet tips er å drikke saft istedenfor øl og sprit, sier Østebø.

Ekstrajobb er løsningen
Som student må man finne en fin balansegang mellom sosiale aktiviteter- og det å være sparsommelig. Det er viktig at en har oversikt over egen pengebruk og være bevisst på at alle småkjøp har en uttelling på personlig økonomi. En ekstrajobb kan være løsningen på en tom lommebok.

– Jeg må finne meg en jobb slik at jeg har noe å leve for, men det er vanskelig fordi jeg må finne en jobb som passer med skolen. Samtidig synes jeg det er viktig å prioritere skolen, jeg betaler for å få en utdannelse slik at jeg faktisk slipper å jobbe på Kiwi, ler Østebø.

Han forklarer at en deltidsjobb likevel er et viktig punkt. Uten en jobb blir det alt for lite rom til å kjøpe bedre mat og å delta i sosiale aktiviteter. Med lite penger resulterer det i at en har dårligere kosthold og blir fortere sliten. Motivasjonen for å skaffe seg en jobb er klar-  nemlig sosiale aktiviteter og råd til god, sunn mat.

Ingar Jenack. Bilde tatt fra hans Facebookside

Viktig å planlegge
–Den største feilen studenter gjør i forhold til økonomi tror jeg er at de ikke planlegger, de har ikke noe budsjett. Ved å ha et budsjett setter du av penger til de faste utgiftene, også bruker du det du har igjen til festligheter, sier Ingar Jenack, produktansvarlig i Nordea.

– Mange studenter føler  seg nyrike når de får en utbetaling, men så går det veldig på stumpene før neste utbetaling finner sted, fortsetter Jenack.

Han forklarer at mange ikke har et bevisstnok forhold til hvilke utgifter de har og det er en utfordring at de prioriterer feil. Det er viktig å øke bevisstheten rundt egen økonomi og det finnes mange grep man kan gjøre. En rådgiver i bank eller snakke med noen som har vist at de kan styre økonomi, henholdsvis foreldre.

– Som student er det lurt å lytte til erfarne folk, få litt tips og sette opp budsjett. Da kan du planlegge og se hva du har å rutte med etter du har tatt hånd om faste utgifter.

Godt råd
Det aller beste tipset er å sette opp et budsjett. Det gjør at du får en klar oversikt over hva du har og  hvordan du skal disponere pengene.

– Et annet viktig råd er å ligge unna de dyreste tingene, blant annet kredittkort. Dyre lån er ikke lurt. Man bør prøve å spare, selv om det kanskje er litt vrient når man har en liten inntekt, men det er viktig å prøve å sette til side litt penger slik at man har til uforutsette ting, avslutter Jenack.

Toppbilde: KaVass via Flicker.com

Stengt for kommentarer.