Færre unge får barn

4. februar 2013 16:01 av Hanna Sundquist 

Stadig flere velger å få barn på et senere tidspunkt enn før. Det har vært en jevn tilbakegang i tenåringsfødsler de siste 15 årene.

– I 2011 i Norge ble det i Norge født sju barn per 1000 kvinner i alderen 15-19 år. Det er en halvering siden 1995 der fødselsraten var nær 14 barn per 1000 kvinner, forteller seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Arild Johan Myrberg.

Dette er felles for Norden og de øvrige landene i Europa. De høyeste fruktbarhetsrater er nå i aldersgruppen 25-35 år.

– I 2011 var gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende 28,4 år. Det er en økning i alderen på førstegangsfødende på mer enn tre år fra 1990, sier Myrberg, som legger til at det definitivt er færre unge mødre nå enn før.

Fikk barn som 18-åring
Likevel anbefaler småbarnsmor Lise Carina Alvheim (20) å få barn tidlig. Så lenge du er moden nok.

– Det kommer helt an på hvor moden man er som person og hvordan livssituasjon man er i, men jeg synes ikke det er noen ulemper å få barn i så ung alder, sier hun.

Hun ble mor til Liam for to år siden, og er gravid med sitt andre barn som kommer i midten av juni. Hun sier at det var planlagt å få barn i en alder av 18 år.

– Vennene mine reagerte positivt på det, og store deler av familien reagerte helt greit. Mamma og pappa var derimot mer negative, men det gikk fort over, sier hun.

I motsetning til mange unge mødre er Alvheim fortsatt sammen med faren til barnet. De har vært sammen i over seks år.

– Mannen min tar like mye del i sønnen min sitt liv som det jeg gjør. I tillegg gjør han like mye husarbeid som meg også, sier Alvheim.

Det å få barn krever mye ansvar, og Alvheim synes det er spesielt å ha et annet liv å passe på.

– Noen hadde sikkert ønsket seg mer frihet, men jeg elsker livet mitt som det er nå, sier Alvheim, som har fått et helt nytt syn på livet etter hun ble mor.

– Det øyeblikket du får barn, er det øyeblikket du får hjertet ditt ut av kroppen, forteller Alvheim.

Bilde hentet fra Alvheims facebookside.

Comments

En kommentar to “Færre unge får barn”
  1. Steinar "Leeds" sier:

    Hmm, jeg har en liten tilleggs kommentar, Carina: Var ikke “separert” fra “mannen” din en liten periode, da? Virker slik på Facebook-statuser og med tanke på hvor du bodde i hvert fall. Med mindre hushjelpa di (mannen) også flyttet til nord-norge da :)