God service gir god butikk

1. februar 2013 15:38 av Håkon J. Norheim 

Flere av de gamle ærverdige butikkene i Stavanger har forsvunnet de siste årene. Birger Vormestrand og Tormod Thormodsen bruker service som virkemiddel.

- Personlig service og fornuftig økonomi gjør at jeg kan drive i mange år fremover, forteller Vormestrand.

Nyheten om at Hauge på torget skulle legges ned etter 129 år kom som et sjokk på flere i Stavanger da det ble bestemt i januar 2012. Den var den siste i rekken av gamle butikker som måtte legge ned. Vormestrand mener det er et faresignal at alle de gamle verneverdige butikkene i Stavanger blir lagt ned, og retter oppmerksomheten mot politikerne.

- Jeg mener formueskatten tar knekken på mange av de gamle handlene. Den må fjernes slik at flere av de kan overleve. Men det går også litt på forretningene selv, de må ha en sunn økonomi, sier Vormestrand.

130 timer i uken
Vormestrand har i en årrekke drevet malerbutikken Birger Vormestrand A/S i Østervåg i Stavanger. Butikken ble startet av hans far i 1948, og går i dag med et stort overskudd. Han mener en må legge sjelen i butikken for at den skal klare å bestå. Sending av maling til både Ryfylke og Sørlandet er vanlig, og han låser gjerne dørene en stund for å hjelpe folk å bære maling bort til båtterminalen. Vormestrand har til og med innredet toppetasjen, slik at han i travle tider slipper å reise hjem.

- Jeg jobber i gjennomsnitt 130 timer i uken, og jeg sover aldri mer enn fire timer. Butikken driver jeg helt alene uten ansatte, så jeg må være fleksibel og serviceinnstilt. Mye må ofres, sier Vormestrand.

Th. Thormodsen, har  ligget i Østervåg siden 1883 og butikken drives nå av femte generasjon. Tormod Thormodsen er enig medb Vormestrand. Han mener at gamle butikker må ta vare på sin nisje.

- Grunnen til at vi går rundt og andre faller, mener jeg er at vi driver butikken folkelig. Vi setter personlig service som første prioritet, og reiser gjerne hjem til kunder som trenger hjelp. Det er dette og det at vi er en nisjebutikk, som gjør at folk kommer tilbake, mener Thormodsen.

Dette er det eneste som er igjen av Hauge på torget. (Foto: Håkon Norheim)

Selvstendige
Thormodsen sier også at fornying er et viktig virkemiddel i det å få forretningene til å fungere. De startet som en elektrisitetshandel, og har siden den gang vært innom flere faser. De har vært elektrikerbedrift, og også vært i Expertkjeden. Nå er de imidlertid tilbake der de startet.

- Handelen går som aldri før, opplyser Thormodsen.

Birger Vormestrand mener også det er viktig med fornying for å bestå. Han har derimot alltid stått på ideen om en ren malerbutikk, og har aldri vært innom en kjede. Butikken har flere ganger blitt bygget om, og han har Norges mest moderne blandemaskin stående. På mange områder ser derimot ikke Vormestrand noen grunn til å fornye seg.

- Jeg har blant annet ikke kortautomat i butikken. Det er på grunn av at jeg gjør alt selv og sparer mye tid på å slippe alt jobben rundt det å ta kort. Den tiden bruker jeg heller på å besøke kunder og yte service.

- Dersom du skulle merke at det begynner å gå nedover med butikken, vil du da vurdere å gå inn i en kjede?

- Nei! Da kjøper jeg heller en kjede, ler Vormestrand.

Toppbilde: Birger Vormestrand i kjent positur. (Foto: Håkon Norheim)

Stengt for kommentarer.