Festivalen… for dem som tør

4. februar 2013 20:25 av Katarina H. Bakken 

Oslos krimelskere får sjansen til å møte 40 krimforfattere den første uken i mars. Da invaderes åtte av byens kulturscener. Denne helgen har krimentusiastene mye å glede seg til, og det vil bli spennende og mystiske arrangementer å delta på.

– Jeg syns det er kjempefint at det er en egen festival i Oslo som hyller sjangeren. Jeg gleder meg veldig, sier bloggeren Elin Brend Bjørhei.

Over 50 forfattere vil entre hovedstaden 7. – 9. mars. I den sammenheng, er det planlagt 40 ulike arrangementer fordelt på åtte scener rundt i byen. De fleste vil være å se på Centralteatret eller i Cappelen Damm-huset.

Elin er en av dem som ser frem til krimfestivalen. Hun står bak bloggen ”Bokelskerinnen” og er en oppdatert bokorm. Hun mener dette er et av årets høydepunkter for krimelskere som henne.

– Krim er min favorittsjanger. Programmet er blitt veldig variert og har noe for en hver smak, og det er et bredt spekter av forfattere som kommer, både fra inn og utland. Dette er uten tvil et av årets høydepunkter for en krimbokelsker som meg.

Valgets kval blant arrangementene
Elin er meget opplyst om hva som kommer til å foregå i programmet og rundt arrangementene. Ønsket er å delta på mest mulig, men det innser hun kan bli et dødt løp med tiden.

– Jeg har lyst til å delta på alt sammen, men det får jeg neppe tid til. Programposten som står øverst på listen er ”Fredagspilsen” med Tom Egeland. Han skal ha med seg nye krimdebutanter og årets nominerte til Rivertonprisen blir annonsert. Jeg har et fokus på å lese Rivertonpris-vinnere, og skrive om de i bloggen min hver måned i løpet av dette året.

Både de gode gamle, og de ferske debutforfatterne er med i programmet. Arrangementssjef  Knut Gørvoll er godt fornøyd med forfatterne de har invitert til festivalen. Han kan også avsløre at det blir et mysterium publikum skal være med på å løse i løpet av de tre dagene.

– Det er absolutt mye å glede seg til. Som kjent, blir det gitt ut mye god og frisk krim rundt påsketider og da er det viktig å presentere disse på en slik festival. En av de store krimforfatterne, Lars Kepler, gir ut siste delen av  bokserien ”Hypnotisøren” til våren, noe jeg tror det er mange som venter spent på.

”Mord i teatret”
– Det artigste som blir å oppleve under festivalen, vil være ”Mord i teatret” som er et mysterium publikum selv skal være med på å løse. Det går et gammelt rykte om et spøkelse som går igjen i Centralteatret som har en sammenheng med mysteriet. Krimforfatterne er med på å gi ledetråder under festivalen, og du skal prøve å løse mysteriet før helgen er omme. Det blir en oppklaring tilslutt, men om spøkelse blir avslørt vil jeg ikke komme med noen kommentar til, sier Knut lurt.

Ca. 30 av forfatterne er fra Norden, mens resten er fra USA og England. Forfatteren Val McDermid mener Knut er en av de bedre forfatterne som vil dukke opp under krimfestivalen. Han tror hun vil bli godt likt blant det norske krimpublikum.

– Den skotske krimforfatteren har ligget lenge på bestselgerlistene i utlandet. Bøkene hennes har vunnet en rekke priser og utmerkelser, blant annet ”Gold Dagger”-prisen, for beste kriminalroman.

Krimklubben er også en av de som gleder seg til krimhelgen i Mars. Leder for Krimklubben Anja Rålm håper flest vil kunne delta og oppleve forfatterne på nært hold.

– Det er definitivt mange bra krimforfattere som er forventet til festivalen. Med så mange som 50 forfattere, som er i forhold til i fjor, mer enn fordoblet.  Det blir mye variert og internasjonalt, kan hun fastslå.

For mer informasjon om arrangement og program:

http://www.krimfestivalen.no/

Stengt for kommentarer.