Omdiskutert søtningsstoff i lettbrus blir frifunnet

1. februar 2013 14:04 av Ingvild 

Det har lenge vært diskutert hvorvidt aspartam er farlig for kroppen eller ikke, men ifølge en ny rapport fra Den europeiske vitenskapskomiteen er det kunstige søtningsstoffet harmløst. Ernæringsfysiolog Therese Ellingsdalen er fortsatt litt i tvil.

Pepsi Max. Foto: Ingvild Blomsø

– Jeg vet ikke helt hva som skjer med kroppen når jeg drikker lettbrus med aspartam, men jeg drikker det likevel ganske ofte, humrer Ellingsdalen.

Hun forteller at hun – som er utdannet ernæringsfysiolog – selvfølgelig er opptatt av å spise og drikke sunt, men at lettbrusen Pepsi Max er en av hennes største laster.

– Jeg vet vel at jeg ikke burde drikke så mye Pepsi, men både jeg og flere andre jeg kjenner som har studert ernæring har utviklet en slags avhengighet til leskedrikken. Det er jo så godt, og det inneholder null kalorier!

Alt med måte
Ellingsdalen konstaterer at hun ikke drikker urimelige mengder av brusen, siden alt av fremmede stoffer ikke er bra for kroppen i store mengder. Videre forteller hun at hun blant annet er skeptisk til at foreldre gir barna sine brus med kunstig søtning.

– De små kroppene tåler mye mindre enn det vi gjør, så jeg ville heller ha gitt et glass sukkerholdig brus til mine barn i stedet for kunstig søtet brus.

Selv har hun også opplevd negative effekter av aspartam, i form av mageproblemer. Hun påpeker at dette ikke kommer utelukkende fra lettbrus med aspartam, men også etter inntak av sukkerfrie pastiller og tyggegummi.

– Det er nok individuelt, men jeg må nok passe på hvor mye jeg drikker og spiser av det. Det finnes helt sikkert svakheter i forskningsrapporten som en bør ta hensyn til, avslutter Ellingsdalen.

Vann giftigere enn søtningsstoff
Blogg- og twitterentusiast Gunnar Tjomlid formidler via sitt blogginnlegg at rent vann er giftere enn aspartam, og at man må drikke hele 30-40 liter lettbrus tilsatt aspartam hver eneste time for å få i seg skadelige mengder av stoffet. Til sammenligning kan det få et dødelig utfall om man drikker tre til fire liter vann i løpet av relativt kort tid, som følger av vannforgiftning. Utsagnene har han basert på funnene i den samme forskningsrapporten.

Tjomlid konkluderer med dette at aspartam er helt ufarlig slik det forekommer i lettbrus i dag.

Stengt for kommentarer.