Vinylen danker ut CD-en

1. februar 2013 22:15 av Simen Kjønnås Thorsen 

Salget av vinyl fortsetter å øke kraftig. Snart blir CD-en utkonkurrert, tror Øistein Lorange Meyer ved platebutikken The Garden.

– I fremtiden tror jeg det kun vil være digital nedlastning og vinyl som gjelder, sier Lorange Meyer.

– Informasjonen på CD-platene vil med tiden forsvinne, og de vil bli helt blanke. Det er noe annet med vinylen, hvor informasjonen er risset inn à la steinalderteknologi, sier han.

The Garden er en platebutikk som utelukkende selger vinylplater. Det hele startet i Tønsberg, hvor de har holdt til i over 20 år. I fjor høst valgte de å etablere en ny butikk i Oslo.

Sist butikken prøvde seg i hovedstaden, var vinylen nede i bølgedal, og de ble presset ut av konkurransen fra kommersielle kjeder som Free Record Shop og Platekompaniet. Nå er situasjonen en helt annen, og daglig leder Lorange Meyer er sikker på at de har kommet for å bli.

– Jeg tror folk har fått nok av å lytte til MP3-filer. I motsetning til vinyl, må lyden på MP3-filer komprimeres, noe som går utover sluttproduktet.

– Markedet er surrealistisk bra
Ifølge nrk.no har vinylsalget i Norge 30-doblet seg de siste fem årene. I 2007 ble det omsatt vinylplater for i underkant av 300 000 kroner. Siden har det vært en jevn økning, og omsetningen for 2012 lyder på 8 millioner kroner.

– Det er vanskelig å si om dette vil holde seg fremover. Markedet er surrealistisk bra nå, og jeg håper at trenden er kommet for å bli, sier Lorange Meyer.

Nielsen SoundScan er en informasjonstjeneste for salg av musikk i USA og Canada. Ut ifra deres rapport for musikksalget fra 2012, er det god grunn til å tro at trenden vil fortsette.

The Garden har et bredt utvalg, men satser ekstra på metal, jazz, soul og funk. (Foto: Simen Thorsen)

Til tross for at salget av det fysiske musikkformatet totalt sett sank med 12,8 prosent, økte vinylsalget med nesten 18 prosent. Det ble solgt 4,6 millioner vinylplater, altså kun 1,4 prosent av det totale platesalget. Allikevel er den store prosentvise økningen i omsatt vinyl noe å merke seg, og stemmer bra overens med utviklingen vi nå ser i Norge.

– Det er et lytteritual, og nesten noe religiøst over det med vinyl. I tillegg er de store coverne estetisk vakre, sier Lorange Meyer.

Samme rapport viser at CD-salget har sunket med 13,5 prosent, noe som underbygger spådommen om at CD-en er på vei ut.

Betaler for hele pakka
Platesamler og entusiast Eivind Fjeld Schjerven tror ikke CD-en vil bli helt borte.

– Det vil alltid være et behov for den så lenge det finnes CD-spillere i biler. Men det er ikke umulig at CD-en vil ta over posisjonen vinyl hadde på 90-tallet.

Han mener det er flere årsaker til at vinyl har blitt så populært igjen.

– Når du kjøper vinyl, kjøper du en hel pakke. Coveret er større, og det gir mer plass til bilder og tekst. Det er noe annet enn stakkarslige CD-er som går fort i stykker, sier Fjeld Schjerven.

Schjerven sier at typiske vinylkjøpere er antikvariske av seg, og liker å nyte musikken.

– De seneste årene har det blitt puttet mer penger inn i vinylsatsingen fra plateselskapenes side, fordi fansen vil ha det. Vinyl koster mer enn CD, men du får som sagt mer igjen for det. For eksempel er det ikke uvanlig å få med en digital kopi, slik at plata enkelt kan legges inn på iPoden, sier Fjeld Schjerven.

TOPPFOTO: Øistein Lorange Meyer blar gjennom gamle klassikere. Foto: Simen Thorsen

Comments

En kommentar to “Vinylen danker ut CD-en”
  1. Eivind sier:

    moro, var ikke klar over at dette telefonintervjuet hadde havnet i en artikkel på nett, godt man kan google seg selv, hehe!