Reiser verden rundt fra sofa til sofa

30. januar 2013 23:29 av Janina Lauritsen 

Michael Steinslien(22) er en av fem millioner registrerte sofasurfere, som åpner hjemmet sitt for vilt fremmede mennesker.

– Jeg har alltid likt å møte mennesker fra forskjellige kulturer, sier Steinslien.

– Forskjellige meninger og historier setter livet i perspektiv. Verden blir ikke så skummel når man ser at de fleste mennesker er vennlige! Opplevelsen av et annet land blir større og mer intim av å ha en slags personlig guide. Det er også mer økonomisk når du skal reise rundt og besøke mange steder.

Reisende må være innstilt på å oppleve, lære noe om kulturen og bidra i hjemmet. Sofasurfing er mye mer enn å bo gratis!

– Når jeg har hatt gjester, så har de kommet med innstillingen om at de skal oppleve noe nytt. Mine gjester har heldigvis alltid vært vennlige og imøtekommende, og gode og morsomme samtaler kommer veldig lett fra folk som reiser!

Steinslien anbefaler at man er nøye med hvem man velger som både vert og gjest.

– Vær kritisk! Når jeg besøker folk, så er det viktig at de har muligheten til å bevege på seg, være spontan og at de er åpne om hva de kan hjelpe meg med og ikke. I tillegg til dette, gjelder vanlig folkeskikk og kardemommeloven! Noe som er bra med dette nettstedet, er at man kan få anbefalninger fra folk som har besøkt deg eller hatt deg som gjest. Når det er sagt, så har jeg kun hatt positive opplevelser. Når du er med på et sånt type konsept, møter du som regel likesinnede.

Steinslien sitt beste råd er at du kaster deg ut i det og bare prøver.

– Hvis har du en madrass, sofa, eller en ekstra seng, så har du plass til en sofasurfer, avslutter Steinslien.

For å komme i kontakt med likesinnede turister, må du lage en profil på couchsurfing. Der finner du over fem millioner mennesker fra 97.000 byer, som ønsker en rikere reiseopplevelse. Du kan velge om du vil være vert, gjest eller begge deler.

Besøk fra hele verden med spennende historier og tanker, fristet også Inger Helene Svartdal. Hun er en erfaren sofasurfer, og hun advarer mot å slippe inn noen du er skeptisk til.

– Det er viktig å huske på at det aldri er for sent å si nei. Du trenger ikke å slippe inn noen du er usikker på. Les referanser, det er veldig viktig! Det er også viktig å huske på at man ikke trenger å ta alt med én gang. Det er greit å begynne med kafé- og barbesøk dersom man ikke føler seg klar for å være vertskap eller gjest.

Gjennom årene har Svartdal hatt rund 20 mennesker fra hele verden, boende hos seg. De aller fleste har vært gode episoder.

– Men den kjedeligste gjesten må ha vært en fransk jente. Hun virket som en sosial person, men det var tydeligvis bare i henvendelsen, for da hun kom sa hun ikke et ord! Hun gikk aldri ut av huset, hun satt bare og så på tv. Etter fire dager med stillhet og tvungen samtale, dro hun endelig.

Svartdal påpeker også at det som regel er hyggelige folk hun kommer i kontakt med. Så lenge de vil dele av egne erfaringer, og er villige til å lage mat fra hjemlandet sitt eller å bidra på andre måter.

Når Svartdal bestemmer seg for å takke ja eller nei til en gjest, følger hun noen regler. Hun anbefaler å se på hvordan hendvendelsen er skrevet og hva det virker som om gjesten er interessert i. Hun påpeker viktigheten av en god profil, slik at du kan se om det er en person som faktisk bryr seg om å finne den helt spesielle verten, og ikke noen som bare sender ut identiske meldinger til tilfeldige personer.

– Sofasurfing er fantastisk, slår Svartdal fast.

– Du får sjansen til å møte mennesker du ellers ikke ville ha møtt, gjøre og se ting du ikke hadde visst om dersom du ikke hadde truffet en lokalkjent. Det gjør det mye enklere å finne de beste barene, og de mest interesante severdighetene, også de litt utenfor allfarvei.

Stengt for kommentarer.