Praksis kan være skremmende

21. februar 2013 13:18 av Veronika Sletta 

Unge studenter har minst en praksisperiode som en del av utdanningen. Dette er skremmende, mener noen.- Det kribler godt i magen hver natt. Det er ikke alltid like morsomt å stå opp til praksis, sier studenten Marie.

Marie Rynning studerer ved Norges Idrettshøgskole og utdanner seg som idrettslærer. Rynning har nå praksisplass hos Fjellfoten barneskole på Årnes. På høstsemesteret var hun 2 uker i praksis og nå i vårsemesteret skal hun være på barneskolen i 4 uker.

- Det er jo positivt at vi er på samme praksisplass som tidligere, men det er fortsatt like nervepirrende, sier Rynning.

Det er mange studenter som syns en praksisperiode er tøff. Det blir stilt en del krav fra både praksisveilederene og av studentene selv. I tillegg kan hverdagen bli mer stressende og krevende når studentene går fra en full arbeidsdag i praksis til en ekstrajobb på kveldene for å få brød på bordet.

- Forventningene jeg har til meg selv er høye, og jeg ønsker å lykkes i praksis. Samtidig er jeg veldig usikker og har lite arbeidserfaring. Det kan derfor være tøft å virker selvsikker og god i jobben jeg skal gjøre. Da kan jeg gå hjem med en tanke om at jeg ikke har gjort ting bra nok, sier Rynning.

Rynning nevner noen av de negative sidene med denne ordningen, men hun har også mye positivt å si.

- Det er jo egentlig veldig fint med praksis. Selv liker jeg meg best på skolen, men til syvende og sist er det på dette stedet du lærer mest og får mange situasjoner som må håndteres, som du ikke lærer på skolebenken. Det er i praksisperioden du blir rustet til arbeidslivet, så sånn sett er det en veldig fin ordning, sier studenten.

Stengt for kommentarer.