– Vi er med på å integrere

10. juni 2009 10:35 av Hege Dancke Stølan 

Rett før jul i fjor trakk Trond Giske og kulturdepartementet Radio Latin-Amerikas konsesjon for å drive allmennradio. Om under to måneder mister Norges største minoritetskanal frekvensen sin.

– Vi gjør alt vi kan. Det verste er at vi da kanskje bare har mulighet til å ha sendinger én dag i uken, i stedet for fem, sier Mario Neira.
Neira er fra Chile, og han har jobbet som frivillig i kanalen i 19 år. Han jobber hver dag flere timer i lokalene nederst i Maridalsveien. Han er fortvilet over hvordan situasjonen er.

- Alle politikerne kommer til oss under valgene for å snakke politikk, og nå trekker de konsesjonen vår. Vi må få de til å skjønne hvor viktige vi er. Vi jobber hardt alle sammen, og vi føler vi gjør en viktig jobb for mange mennesker.

1. juli blir kanalen omregistrert til en nisjekanal. Dette fører til at de må bytte frekvens, og får minsket sendetiden sin betraktelig fordi de må dele frekvens med flere andre kanaler. Det er også restriksjoner på hvor mye reklameinntekter kanalen kan ha. Radio Latin-Amerika har nå startet en underskriftskampanje for å få beholde konsesjonen.

– Radioen betyr mye for mange. Vi sender programmer på både norsk og spansk, alt fra kulturreportasjer til nyheter og intervjuer. Vi har konkurranser for lytterne, og man kan sende inn ønsker og hilsninger, forteller Mario Neira.

– Radio Latin-Amerika er en viktig kommunikasjonskanal. Vi forteller om ulike arrangementer og informerer om hva som skjer i Oslo. Vi setter sammen nyhetssendinger fra hele verden og vi sender også programmer direkte fra Venezuela. De har gitt oss tillatelse til å sende et av Latin-Amerikas største ungdomsprogrammer, i tillegg til programmer som skal forebygge narkotika. Dette er et bra tilbud lytterne våre.

Neira forteller at alle jobber hardt for at skal få beholde konsesjonen sin. De håper at det ikke er for sent, og de har sendt brev med ønsker om å få snakke med Giske og kulturdepartementet angående en løsning. Underskriftskampanjen de har satt i gang har allerede fått mange underskrifter. Hvis de mister konsesjonen blir det vanskelig å fortsette som de gjør nå.

– Latin-amerikansk musikk er dyr. Vi mister mye reklameinntekter, og da får vi ikke kjøpt inn like mye musikk som vi ønsker. Dette kommer til å gå hardt utover kanalen. Integrering går begge veier, avslutter Neira.

– Radio Latin-Amerika er viktig i forhold til integrering av latin-amerikanere, sier Julio Toro. Han er leder i Latin-Amerikagruppen (LAG) i Oslo, og kjenner til flere som benytter seg av radioen.

– Mange Latin-amerikanere som kommer til Norge vet ikke noe om landet. Radioen er med på å informere om hva som skjer, på et språk de kjenner til. Nordmenn kan lære om Latin-Amerika, og Latin-Amerikanerne kan lære om Norge Det handler om å holde på det etniske, men å tilpasse seg sitt nye land, forteller Toro. Han håper radioen får mulighet til å beholde konsesjonen, og ser på radioen som en viktig ressurs.

Hernan Aros har hver uke sitt eget musikkprogram på kanalen. Han kom til Norge fra Chile for tre år siden, og har jobbet i kanalen i tre måneder.

– Jeg er musiker, og jeg har et musikkprogram hvor jeg spiller folkloremusikk man kjenner fra hjemlandet sitt. Samtidig promoterer jeg ny musikk, og oppdaterer lytterne på hvordan musikk som spilles i deres hjemland. Da blir de minnet på sine røtter, men de får også en forståelse av at mye har forandret seg. Mye av musikken er sanger med meninger og budskap som betyr mye for mange.

Hernan ønsker med sitt program å dele ut kunnskap om musikk til lytterne. Han forteller at både latin-amerikanere og nordmenn kan lære mye om historien og bakgrunnen til latin-amerika gjennom musikken han spiller.

Stengt for kommentarer.