Nederland får ny nasjonaldag

30. januar 2013 23:52 av Kine Solberg 

Etter at Nederlands dronning Beatrix (74) kunngjorde på mandag at hun abdiserer, vil nasjonaldagen til nederlenderne både skifte navn og dato. Hva som skjer med innholdet er foreløbig uvisst.

– Jeg forstår egentlig ikke hvorfor vi trenger å endre på navn og dato selv om dronningen trer av, men jeg tror ikke det kommer til å påvirke hvordan vi feirer selve dagen for det, sier nederlandske Marlies Wierda.

Wierda bor og jobber i Amsterdam og beskriver feiringen av nasjonaldagen i hovedstaden som en oransje nyttårsaften, bare uten fyrverkeri. Videre forteller hun at uansett hvor du går finnes det en gratis konsert eller en dj som spiller, og det hele er en stor fest som varer langt ut i neste dag.

Til neste år vil nasjonaldagen endre navn fra Koninginnedag til Koningsdag, og den vil være 27. april istedenfor den 30. Wierda synes ikke navnet Koningsdag låter like bra, men det er ikke det som plager henne mest.

– Det jeg synes er helt meningsløst er det faktum at til neste år, som blir det første året hvor vi skal feire den nye dagen, da har de endret datoen ytterligere fra 27. april til lørdag 26., fordi feiringen skal havne på en fridag. Jeg mener at om de først har bestemt seg for å endre datoen, så burde de holde seg til det.

Frykter ikke endring
I en undersøkelse, gjort av den nederlandske avisen Algemeen Dagblad, kommer det frem at nederlendere ikke frykter at feiringen vil bli anderledes selv om nasjonaldagen får nytt navn og ny dato. 74 prosent synes det er ok med Koningsdag, mot 17 prosent som ønsker å beholde Koninginnedag. Det er imidlertid 64 prosent som mener innholdet i feiringen ikke bør endres.

– Dagen er blitt veldig populær etter Beatrix ble dronning i 1980, og hun har gjort nasjonaldagen til en folkefest. Derfor tror jeg ikke innholdet til den nye Koningsdag vil bli vesentlig annerledes, forteller Johannes Apon.

Apon er født og oppvokst i den nederlandske byen Apeldoorn, men har bodd flere steder i Norge siden 2006. Nå er han bosatt i Ås, hvor han jobber med en masteroppgave om naturbasert reiseliv. Han forteller til Norgesnytt at feiringen av Koninginnedag den 30. april i Nederland, har flere likheter til nordmenns feiring av 17. mai.

– Det er en ordentlig folkefest i både Norge og Nederland, og jeg synes begge dagene er helt fantastiske fordi feiringen foregår ute på gaten, og alle snakker med alle.

Ifølge nederlenderen er imidlertid nordmenn litt mer ordentlige.

– Den største forskjellen er at det blir fullstendig kaos i byene i Nederland, mens i Norge står folk i kø og venter på barnetoget. I tillegg bytter nederlendere ut finstas og bunad med forskjellige kostymer og ansiktsmaling. Det er ikke viktig hvordan du ser ut, fordi den eneste regelen er at alle må ha på seg noe oransje, avslutter Apon.

Sett bort ifra endringene vedrørende nasjonaldagen, er de Norgesnytt kontaktet positive til dronningens valg om å overlate tronen til prins Willem-Alexander. Prinsen har en stadig økende popularitet i landet, og det nederlandske folket tar imot forandringen med åpne armer.

TOPPFOTO: Bildet er fra feiringen av Koninginnidag 2012. Privat: Silje Molden.

Stengt for kommentarer.