Trygghet på lånt tid

10. juni 2009 7:29 av Katrine H. Leira 

tomelv-150x1501I to måneder har G4S- vektere patruljert langs Akerselva. Det gjør at dopsalget stuper. Likevel opphører ordningen i slutten av mai.

Etter gjentatte klager om narkotikasalg langs Akerselva, valgte Grünerløkka bydel å leie inn vektere fra det privateide selskapet G4S. 24 timer i døgnet patruljerer de langs nedre del av Grünerløkka . Formålet er å redusere dophandelen og å gjøre det tryggere å ferdes i området.
- Vekternes oppgave er å observere dophandel og annen kriminalitet for så å melde videre til politiet, forteller Maria Conradi, presseansvarlig i G4S.
Grünerbladet har ved flere anledninger tatt turen til Akerselva og Nedre Grünerløkka for å observere forholdene. Antall vektere som patruljerer varierer, men situasjonen ser likevel ut til å være under kontroll. Det bekrefter Conradi.
- Vi har vektere på plass til enhver tid. Det varier selvfølgelig hvor mange, og hvor de befinner seg, men det ser det ut til at vi har tilnærmet oss problematikken på en god måte. Per i dag har vi fått 389 postive tilbakemeldinger fra publikum, og både vi og politiet registrerer at dopsalget synker, forteller Conradi.

FORNØYDE NABOER
Randi Svingeseth bor en knapp to minutters gåtur fra Akerselva. Hun har fått en helt annen hverdag etter at vekterne inntok området i slutten av februar.
- Før kunne jeg ikke trå over dørstokken før noen spurte om jeg ville kjøpe dop. Langerne befant seg over alt, til og med utenfor barneskolen reklamerte de for billig hasj, forteller hun.
Flere naboer Grünerbladet har snakket med bekrefter Svingeseths fremstilling.
- Å bli sett inn i øynene og spurt om jeg vil kjøpe dop i mitt eget nabolag er en svært uvelkommen inntrengen i privatlivet. Den jobben vekterne gjør er viktig og nødvendig, sier Jo Støseth.

SLUTT I MAI
Da planene ble offentliggjort besluttet bydelen å avslutte prosjektet i slutten av mai. Det er en beslutning de fremdeles stiller seg bak.
- Patruljerende vektere er en ordning som bydelen betaler for. Vi har ingen planer om å fortsette med det i fremtiden ettersom dette faller innenfor politets ansvarsområde, forteller bydelsdirektør Heidi Larssen.
På spørsmål om bydelen frykter at narkotikahandelen vil øke igjen, påpeker hun igjen at dette er politiets ansvarsområde.
- Vi leide inn vekterne som en prøveordning. Det har gitt gode resultater, og politiet har signalisert at de planlegger å komme sterkere på banen i tiden fremover.

Stengt for kommentarer.