Folkevandring på isen

30. januar 2013 13:13 av Inga Iberg Hanstveit 

I Bærum er deler av Oslofjorden islagt og trygg for både to og firbente. Det skaper folkevandring, søndag som hverdag.

Vis sjøvett Asker og Bærum og Oslofjorden friluftsråd gjør det mulig for oss vanlige folk å gå på isen. Hvert år fra januar av, drar Isoppsynet ut fra Kadettangen i Sandvika i Bærum for å måle tykkelsen på isen. Regelen er at isen må være minst 15 cm tykk for at den skal være trygg å ferdes på. Det høres ikke så veldig mye ut, ikke mer enn en vanlig linjal faktisk, men det er ikke bredden, men konsistensen som er avgjørende for om isen er klar for folkevandring.

Havnesjef Leiv H. Moe sier at de har merket en rundløype på rundt seks kilometer fra Sandvika, til Saraholm-sundet, mot Veritas og inn til Solvik.

– Alle sund er også avmerket med røde kjepper, og vi oppfordrer publikum til ikke å gå utenfor disse, men holde seg til løypen som er merket med grankvister, sier Moe.

Isoppsynets som har vært ute med snøscooter forteller at det varierer fra 20 cm til ned mot 10 cm tykk is. Det gjelder særlig i området mellom Borøya og Kjeholmen, hvor det er en del skumle partier. Det er også forholdsvis tynn is ved Sarbuvollen. Men så lenge man holder seg innenfor løypen er det fritt fram, forteller havnesjefen.

Storkoser seg på isen
Kjæresteparet Kjetil Nes og Ida Arnesen storkoste seg på søndagstur på isen. De hadde ski på beina og tenkte seg på langtur.

– Det er noe helt spesielt med denne uberørte ”vidden” synes jeg. Man tenker ellers om vinteren at man må gå på ski i marka eller dra på fjellet for å få slike forhold. Det er fantastisk for oss som bor i Bærum. Det tar oss fem minutter med bil også er vi på fjellet, sier Arnesen.

Kjetil og Ida er ikke alene på isen i dag. Solen steiker og som en vanlig søndag er folk flest ute på tur. Det virker som om Kalvøyas søndagsbesøkende har favorisert isen. Det yrer av både to og firbeinte som turer frem over den langstrakte vidden.

– Jeg skjønner at folk velger å legge søndagsturen over Oslofjorden mens man enda har sjansen. På Kalvøya eller i marka kan man jo gå hver eneste dag. Det er en slags frihetsfølelse det å kunne gå på vannet. Jeg tror det er derfor folk valfarter hit når isen er trygg. Det gjør i hvertfall vi, hvert år, avslutter Nes.

Vil du også på isvandring? Istelefonen 800 81 818 er åpen hver dag med informasjon om hvor isen er trygg og hvilke løyper man kan gå.

Foto: Freddy Nilsen, Asker og Bærum Budstikke

Stengt for kommentarer.