Slakter “nye” Lydverket

30. januar 2013 23:46 av Kari Mette Hole 

Mandag annonserte NRK programmet som skal fylle tomrommet etter musikkprogrammet Lydverket. Det ble alt annet enn godt mottatt.

Foto: Rashid Akrim NRK P3 via Flickr

– Hvorfor NRK ikke lenger har noe program med musikkjournalistisk innhold, får dåsemiklene svare for selv. Jeg antar de utelukkende tenker på seertall, og at det dermed er lettere å ty til gjenbruk av navn de vet at trekker seere, sier en oppgitt Egon Holstad, musikkjournalist for avisen Nordlys.

Samme dag som NRK annonserte det nye musikkprogrammet Studio1, under overskriften ”her er arvtakaren til Lydverket,” responderte Holstad med en hissig kommentar på Nordlys sine nettsider. Han sier NRK ljuger når de kaller det nye programmet for en verdig arvtaker etter Lydverket, og mener de forsømmer sine plikter som lisensfinansiert rikskanal ved å ikke lenger tilby noen form for musikkjournalistikk.

Uforståelig og skuffende
Studio1 blir et konsertbasert program, som skal ta for seg én artist hver uke. Det er kun kjente og veletablerte artister som står på listen, deriblandt Kaizers Orchestra, Åge Aleksandersen, Kari Bremnes og CC Cowboys. Holstad syns det er både uforståelig og skuffende at NRK ikke tør å satse friskere på nye artister.

– Problemet er at det ikke blir skapt nye, store navn. Artister og band med skarpere, musikalske uttrykk ekskluderes til fordel for folkekjære og trauste artister de vet ikke skremmer noen, mener Holstad.

Hva syns du et nytt musikkprogram på NRK burde inneholde?

– Jeg savner et musikkprogram som tar musikk som et kulturelt uttrykk mer på alvor. Et program med innhold av journalister som elsker musikk og vet hva de snakker om. Tips om nyheter, dybdereportasjer om fenomener, sanger, trender og bølger. I dag er musikktilbudet på TV redusert til pludrete underholdning.

Kritikk på Twitter
Lydverket er et NRK-produsert musikkprogram som rullet over norske TV-skjermer i ti år, og tok for seg nye, norske artister og undergrunnsmusikk, i tillegg til å sende dokumentarinnslag, reportasjer og intervjuer. På det meste hadde programmet 250 000 seere, og ble tildelt Gullruten to ganger for beste kulturprogram. Grunnet synkende seertall holdt Lydverket avskjedssending i november i fjor, og siden da har spekulasjonene sirkulert rundt hva som ville bli etterfølgeren til ”Nordens største musikkprogram.”

Det er ikke bare Egon Holstad som har uttrykt sin skuffelse over NRKs nye musikksatsing. På Twitter florerer det av meninger om det nye programmet, og de er alt annet enn begeistret.

”Fatter ikke at @Lydverket blir erstattet med dette”

”#NRK bytter ut nye spennende artister med gamle og mindre spennende artister. Spennende utvikling.”

”Å lansere det nye flaggskipet studio1 som en erstatning for @Lydverket er som å lansere gamle opptak m Tande-P som erstatning for Skavlan.”

”Kommer sent til dette, men gratulerer til NRK. Erstatter Lydverket med enda et reklamevindu for etablerte artister. De fete blir fetere.”

Ikke bekymret
Prosjektleder for Studio1, Stig Karlsen, lar seg ikke skremme av kritikken, og sier de også har mottatt positive tilbakemeldinger.

– NRK ønsker nå å lage et program som treffer bredt, noe høyere i alder enn Lydverket, og som legger større vekt på musikkopplevelse.

Samtidig registrerer Karlsen at mange ønsker seg mer musikkjournalistikk.

– Musikkjournalistikken ivaretas på andre plattformer og Lydverket gjør her en fantastisk jobb på radio og nett. Studio1 er et nytt program, med nytt navn og med et annet oppdrag enn sin forgjenger.

Studio1 har premiere 20. februar på NRK1

Stengt for kommentarer.