Blodfattig blodbuss

12. februar 2013 15:21 av Fayruz Sado 

Antall blodgivere er for lavt. Blodbanken trenger flere frivlige blodgivere. 

- Vi er ikke fornøyd med antall folk som melder seg frivillig, sier Siren Netteland Holme, sjefsbioingeniør for Blodbanken.

Blodbussen i Bergen jobber med å besøke arbeidsplasser og  sentrale steder i Bergensområdet, slik at det skal bli lettere for bergensere å gi blod, men de siste årene er det få blodgivere og utviklingen er ikke god.

Ingen utvikling
Sammenlignet med andre år er det ikke utvikling i blodgivning.  I 2012 ble det tappet cirka 22000 enheter fullblod og planene for 2013 forblir det samme.

- Trenden er den samme, sier Holme.

- Folk er lite engasjerte. Kun de som allerede er blodgivere er engasjerte, forteller Holme.

Få blodgivere
Norge er blant de landene som har færrest antall blodgivere i forhold til folketall. Blodbussen prøver å få flere blodgivere ved og markedsføre seg via Bergen kino, verving lokalt og filmer på YouTube.

- Selv om blodbussen markedsfører seg godt, er få som innser viktigheten, sier Julie Pletten Blindheim (19)

Blindheim har gitt blod i to år.

- Fortell litt om hvorfor du ble blodgiver.

- Jeg har alltid hatt  lyst til å bli både blodgiver og donor for å kunne hjelpe andre mennesker. Jeg gir blod så ofte som mulig, det vil si hver tredje måned. Det er viktig at folk innser hvor viktig det er å gi blod.

- Jeg kjenner ingen som gir blod, legger Blindheim til.

Bruksområder
Blodet som blir tappet brukes alltid i Norge, men noe av blodet sendes til utlandet for å lages medisiner av. Norge kjøper tilbake denne viktige medisinen. Blodet brukes- også for mange andre sykdommer, skader og akutt-tilstander.

Marthe Sæbø (24) har vært blodgiver, men får ikke gi blod lenger på grunn av helsen.

- Hvorfor ikke gi blod når man er sunn og frisk, sier Sæbø.

Stengt for kommentarer.