Besatt av sunnhet

30. januar 2013 13:08 av Charlotte R. Andresen 

Bloggerne har fått en fjerde spiseforstyrrelse å være opptatt av. Når den norske kvinne lever alt for sunt, lider hun av ortoreksi.

– Jeg tenker at man må være veldig forsiktig med tanke på hva man legger ut på sosiale medier. De store bloggerne har en påvirkningskraft på mange unge jenter, sier Tone Anita Østrådt, leder ved Senter for spiseforstyrrelser.

Senteret begynte å innføre ortoreksi som en egen kategori i 2010, og tallet på henvendelser har utvilsomt gått opp siden den gang. En av tyve norske kvinner lider av en eller annen form for spiseforstyrrelse og Østrådt forteller at bloggere og sosiale medier er med på å fremme denne sykdommen.

–Man vet ikke hvor kvalitetssikra rådene bloggerne gir er, og mest sannsynlig er de ikke kvalitetssikra. Det fører i stor grad til at mange jenter spiser ensidig og mindre, noe som er veldig farlig i ung alder, forklarer Østrådt.

Så sunt at det er usunt
De ulike spiseforstyrrelsene har veldig mye til felles og man bruker ofte de samme grepene for å forebygge. Jenter som lider av denne sykdommen har ofte lav selvtillit. Østrås forteller at man alltid vil bli påvirket av media, men det er mye man kan gjøre gjennom å være en god venn. Samtidig må man huske på at dette er en spiseforstyrrelse i samme gruppe som anoreksi, og det tar lang tid å bli kvitt.

– Respekt og å styrke selvfølelsen er viktige grep for å komme seg igjennom en spiseforstyrrelse. De som lider har ofte liten oppfatning av egen verdi, og ved å ha kontroll over egen kropp gir det en mestringsfølelse. Som foreldre, venner og pårørende er det viktig å styrke mennesket og være forsiktige med negative kommentarer om kroppen.

Ortoreksi er et spiseproblem. De som rammes er ekstremt opptatt av å spise sunt, og nesten mer opptatt av å unngå usunne matvarer. Fenomenet ble første gang beskrevet av en amerikansk lege ved navnet Steve Bratman i 1997. Som spesialist på alternativ medisin ble begrepet laget etter å ha møtt mange pasienter som hadde et tvangsmessig forhold til sunn mat.

Foto av Lululemon athletica via. Flickr

Viktig med korrekt informasjon
– Mange bloggere er ikke utdannet og sitter ikke på den riktige informasjonen,  derfor er viktig at media fremmer det som er riktig når det kommer til kosthold og trening.  Lavkarbo er en av trendene som har florert, og mange bet på. Ved å ikke få i seg karbohydrater blir man sliten, dårlig humør og restituerer dårligere etter en eventuell treningsøkt, forklarer personlig trener Martine Tørseth.

– Jeg synes motebloggere er alt for tynne. Fotballfrue, Caroline Berg Eriksen, er nok en liten luring. Jeg tror at hun spiser mindre enn det hun viser på bloggen sin, og at hun trener så mye er nok ikke en god kombinasjon med lite mat. Utenifra virker hun veldig sunn, men det tror jeg dessverre er en illusjon.

Hun forklarer at mange tror de skal spise så lite som mulig, ikke spise karbohydrater og å løpe for å forbrenne kalorier. Og gjerne skal man gå ned i vekt så fort som mulig.  Videre forteller hun at det er skremmende at de fleste tror på det media skriver.

– Jeg ser ofte i media og på sosiale medier at de legger ut feilinformasjon. Etter å ha jobbet som personlig trener hos Elixia i over et år, har jeg skjønt at mange i Norge ikke har en anelse om hva som er sunt og hvordan man skal trene for å være sunn,  avslutter Tørseth.

Toppbilde: LauraLewis23 via. Flickr.com

Stengt for kommentarer.