Råflott i Bjørvika

9. juni 2009 20:24 av Bjørn Thoresen 

Et spansk og et norsk arkitektkontor er valgt i arkitektkonkurransene om de to trofe-byggene som skal stå på hver sin side av Operaen i Bjørvika. Vinnerne står sterkt når Byrådet bestemmer seg i september.

Spanjolene Herreros Arquitectos vant Museet: ”Munch/Stenersen” med sitt prosjekt ”Lambda”.  Lund Hagem Arkitekter AS og Atelier Oslo AS ble rangert på førsteplass om Biblioteket: ”Deichman” med sitt bidrag kalt ”Diagonale”.

Juryleder Helle Søholt sier det er; – Plasseringen og den urbane stilen på bygget gjør at ”Lambda” fremstår som et vakkert og moderne museum. Det er elegant og ikonisk i all sin enkelhet.

Dette er vinnerne:

20 større bidrag sloss om førsteplassen. Enstemmig vinner, med prosjektet ”Lambda” ble Herreros Arquitectos fra Spania med en pengepremie på 500.000 kroner fra Hav eiendom.

Med delt andreplass ble ”Yin-Yang” av REX Architecture USA og “Girls on the bridge” av Christ & Gantenbein fra Sveits i samarbeid med Lie Øyen Arkitekter fra Norge.                                                         250.000 kroner premiert til begge andreplassene.

 

Deichman-rangeringen er som følger:

1.”Diagonale” fra Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo (Norge)

2.  “Meeting place/diversity/openness/exploration” av Schmidt Hammer Lassen (Danmark)

4. “Intermezzo” av Snøhetta (Norge)

4. “Between Brochure” av David Chipperfield Architects (Storbritannia) og Norske Div. A  Arkitekter (Norge)

 

- ”Diagonale” har en svært god løsning for biblioteket, det er urbant og er dessuten det bidraget som scoret best på miljøhensyn. Det er et konsept med et kjempepotensial, og som kan gi innovative bibliotekløsninger, sier juryleder Berit Kjøll.

De seirende bygningene er sjenerøse, men også enkle og stilfulle. Men begge bidragene har også til felles at de er gjennomførbare og svært realistiske prosjekter. Alle de overdrevne prosjektene ble kastet; Så ingen kunstige øygrupper i bue, slyngende mot havet. Juryen valgte heller ikke den røde og kubeinspirerte glassmontasjen. Overdrevent mye glass var juryens eneste hint til taperne. Vinnerne vant fordi de utmerket seg på alle områder og passet juryens visjon til området. Operaen viste seg også å være helt avgjørende når juryen tok sine valg i konkurransen. Begge vinnere komplimenterer operahuset på en ydmyk måte, men også effektivt med hensyn til bygningenes funksjon når de senere skal brukes av publikum.

Bidragene er utstilt i ”Frosken”, der kan alle se hva byrådet skal bestemme seg for og titte nærmere på de spennende tegningene.

Stengt for kommentarer.