Gjorde spaserturer til kunst

9. juni 2009 20:53 av Åsa Nord 

Den brasilianske kunstneren Miro Soares kom til Bergen utstyrt med mobiltelefon og en bunke kart. Resultatet ble videofortellingene ”Imprecise itineraries”.

kunst2

Miro Soares filmet sine første inntrykk av Bergen. Resultatet kan ses i Galleri 3,14. Foto: Åsa Nord

Tittelen på utstillingen, som vises i Galleri 3,14, kan oversettes til ”Unøyaktig reiseplan”. Soares bor til vanlig i Paris, men i vinter var han to måneder i Bergen som artist-in-residence. Utstillingen dokumenterer kunstnerens syv første dager i byen.

- Før jeg dro ba jeg syv av mine venner om å tegne inn en hvilken som helst spaserrute på et kart. De syv første dagene lot jeg meg guide rundt av disse kartene, som fikk bestemme mitt førsteinntrykk av Bergen, forteller Soares.

Filmet med mobilkamera

VerProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

n Soares eller vennene hadde besøkt byen tidligere, dermed ble rutene virkelig tilfeldige. Soares liker å eksperimentere med nye medier. Med seg på turene hadde han derfor en helt ordinær mobiltelefon, med funksjon for å spille inn video.

- Nesten alle har i dag en mobiltelefon de kan filme med. Det er det som er så flott med dette prosjektet, at kunstneren har benyttet et medie vi alle har et forhold til, sier Malin Barth, direktør hos Galleri 3,14.

Kjenner seg igjen

Fokuset på mikrohendelser i våre daglige rutiner gjør at filmene kan ses som dokumentariske. Men den brasilianske kunstneren er mest av alt opptatt av å tøye grenser, og leke seg på tvers av flere sjangere.

Da Soares kom til Bergen var det vinter og snø, i tillegg er rutene han har gått er utypiske for en vanlig turist.

- Det totale fraværet av glorifiserte turistbilder gjør filmene interessante for bergenserne. Mange blir sittende lenge for å se om de kjenner seg der han går, avslutter direktøren.

-Vi er heldige

Stiftelsen Galleri 3,14 ønsker å fungere som møteplass for kunstnere fra mange kulturer og regioner. Utstillingene skiftes omtrent en gang i måneden, og holder høy internasjonal standard.

- Vi som jobber her brenner for kunsten vi viser. Det var usedvanlig heldig at vi hadde rom i programmet til å presentere Miro Soares, mellom to andre utstillinger, sier Monique Mossefinn.

Informasjonsmedarbeideren i stiftelsen 3,14 har sin arbeidsplass i lokalet hvor de 7 filmene ruller kontinuerlig over lerretene, med lyd.

- Hvordan er det å arbeide i lyden av så mange filmer som går samtidig?

- Vi viser ofte videoverk her, og lyden plager meg aldri. Jeg har det travelt med mitt, og stenger lyden ute når jeg konsentrere meg om arbeidet, forklarer Mossefinn.

Kalde fakta:

Navn:  Miro Soares
Født: 1981 i Brasil
Bor og arbeider nå i Paris
Utdannet innen kunst og digitale medier
Besøkte Bergen i to måneder som artist-in-residence (AIR), med atelier på USF Verftet
Det finnes utallige AIR-programmer i verden
USF Verftet er bare en av flere institusjoner hvor kunstnere kan søke om opphold i Bergen
Miro Soares har tidligere vært artist-in-residence i Nederland, Finland og Tyskland
Utstillingen skal også vises i Pompidou-senteret i Paris

Stengt for kommentarer.