Fra prest til Hollywood

9. juni 2009 18:07 av Johan Martinez Gabrielsen 

Som tenåring ville Danny Boyle (52) bli prest. Nå håver han inn priser for filmen Slumdog Millionaire.

Det at Danny Boyle satset på en karriere innen film foran presteskap, er noe mange vil si seg glad for. Som regissør og produsent har han vært med på å lage minnerike filmer som Trainspotting, The Beach og den nye knallsuksessen Slumdog Millionaire.

Filmskaperen ble født og oppvokst i den engelske småbyen Bury, som ligger rundt en mil unna Manchester. Han ble født inn i en Irsk-katolsk familie, og hadde en religiøs oppvekst. Mest sannsynelig var dette grunnen til at han drømte om å bli prest. Senere i livet har filmregissøren uttalt at en prest ba han holde seg unna yrket. ”Jeg vet ikke om han prøvde å redde meg, eller presteskapet”, skal Boyle ha uttalt.

Nå er han mannen alle de fremadstormende skuespillerne vil jobbe med. Det var Boyle som ga kritikerroste skuespillere som Ewan McGregos og Kelly Macdonald deres første store filmroller. I tillegg kan det se ut som om den nye oppdagelsen hans, Dev Patel, som innehar hovedrollen i Slumdog Millionaire, også er på vei mot stjernestatus.

Prestisjefulle priser kastes etter Danny Boyle om dagen. Slumdog Millionaire, filmen hvor Hollywood møter Bollywood, har allerede håvet inn over 100 priser, hvorav 13 har gått direkte til Boyle. Og enda venter den mest prestisjefulle prisutdelingen, Oscar-utdelingen, hvor filmen er nominert til hele ti priser.

Men det har ikke bare vært positiv kritikk mot den britiske regissøren og resten av mannskapet bak filmen. Protester i byen hvor innspillingen fant sted, Mumbai, samt sinte foreldre har vært med på å dempe feiringen noen hakk. Indiske barn ønsker ikke å bli kalt slumhunder, og foreldrene til noen av barneskuespillerne i filmen er misfornøyd med barnas lønn. Ifølge Boyle er det dog opprettet sparekontoer til de mindreårige skuespillerne, som de skal få tilgang til i det de har fullført skolen. Noe som virker smartere enn å la smårollingene vasse i rikdom. At barn blir kalt slumhunder skal det derimot litt mer til for å ordne opp i.

Fotball er noe som opptar mye av fritiden til filmregissøren. Kanskje ikke så merkelig, da han er født og oppvokst på balløyen. Men det er usikkerhet rundt hva som er laget hans. Han har selv sagt at drømmen hans er å lage en film ved navn ”365 days in the life of Bury Football Club”, noe som kan tyde på at han er helhjertet Bury-fan. Men på Golden Globe-utdelingen kunne det virke som om hjertet hans har plass til flere lag. Han hevdet nemlig at to fantastiske ting hadde skjedd den dagen. Nemlig det at Manchester United slo Chelsea, og at Slumdog Millionaire vant fire Golden Globe-priser.

Spørsmålet nå er hva man kan vente av Boyle i sin neste film. Han har regissert alt fra komedier til grøssere, og han var også en avskrekkende tur innom sci-fi sjangeren. Akkurat den siste sjangeren har han lovet å aldri vende tilbake til, da han visst nok har en slags frykt for spesialeffekter. Men bortsett fra det er det umulig å vite hva man skal vente av den nå nærmest genierklærte mannen.

Danny Boyle er rett og slett en uforutsigbar mann. Både som fotballsupporter og filmregissør.

FAKTA OM DANNY BOYLE

  • Født 20. Oktober 1956.
  • Startet karrieren med å regissere fjernsynsserier, blant annet den britiske krimserien Inspector Morse.
  • Den nevnte frykten for bruk av spesialeffekter oppsto i det han var i gang med å regissere filmen ’Alien Resurrection’. Boyle klarte ikke å overvinne frykten, og trakk seg fra filmen før den var ferdig.
  • Boyle valgte i 2000 å droppe Ewan McGregor fra filmen ’The Beach’, til fordel for Leonardo di Caprio. Duoen fra ’Trainspotting’ skal ifølge diverse medier ikke ha vært på talefot siden.

Stengt for kommentarer.