Pass på hunden din

30. januar 2013 12:35 av Kristine Kjærstad 

Den kan fort bli utsatt for noe kriminelt. Hunder blir sporløst borte og solgt på nytt, og det er særlig de sjeldne rasene som er populære.

– Jeg tenkte; Å nei! Vi får aldri se gutten vår igjen, sier Linn Moberg Lokøy om Alaska Huskey-hannhunden som har vært borte i nesten tre år.

Det var når Moberg Lokøy ventet et nytt barn og måtte flytte fra sin daværende leilighet i Os, hun tok det tunge valget om å selge hunden til en mann som pleide å gå tur med han.

– Vi skrev en kontrakt om at han skulle kjøpe hunden på nedbetaling. Mens vi holdt på med flyttingen, gikk vi med på at kjøperen skulle ha hunden hos ham selv i mellomtiden. Kjøperen hadde ikke råd til å betale alt med en gang, og han fikk derfor lov til å passe ham til kjøper hadde mulighet til å betale, forteller Moberg Lokøy.

Da den lille familien var ferdig med flyttingen, dro dem tilbake til leiligheten for å hilse på Blancho. Men hunden og kjøper var som sunket i jorden.

Alaska Huskyen Blancho er stjålet (foto Linn Moberg Lokøy)

Moberg Lokøy prøvde å kontakte kjøperen over en ett års periode. I løpet av denne tiden kom hun i kontakt med ham to ganger. Når de skulle møtes, dukket verken kjøperen eller hunden opp. Det var da de bestemte seg for å ta Blancho tilbake. De oppsøkte venner og bekjente av kjøperen uten hell. Hun annonserte Blancho savnet og fortsatte å lete etter han.

Ett år etter tyverier ble Moberg Lokøy ringt opp av kjøperen. Han fortalte at han hadde levert Blancho til politiet, sammen med en lapp med navn og nummeret til Moberg Lokøy.

Moberg Lokøy kontaktet politiet, men det var ikke mye de kunne gjøre. Politiet kunne verken gi svar på om Blancho hadde vært innom eller hvor han var nå. Mest sannsynligvis var han levert til fant Omplassering på Nestun.

– Jeg snakket med Fant og de sa at de ikke kunne hjelpe meg på grunn av taushetsplikten. Det som irriterer meg er at de ikke har lov til å omplassere hunder, når ikke eieren vet om at hunden er der engang, forteller den unge kvinnen frustrert.

Moberg lokøy sier hun ikke er ute etter å ta Blancho tilbake eller å få betaling for ham.

– Jeg vil bare vite hvor han er, hva som har skjedd med ham og om han har det bra, avlsutter Moberg Lokøy.

Mange typer hundetyverier
– Noen hunder forsvinner via omplasseringer og salg uten at oppdrettere eller opprinnelige eiere blir informert, sier Anne Søfteland, som tidligere har drevet med omplassering av og driver nettsiden omplasseringvest.no. Hun forteller at det er tre ulike former for hundetyverier i Norge.

– Det finnes tyveri i forbindelse med samlivsbrudd, tyveri av hunder som er etterlatt av eier (for eksempel utenfor butikken eller som går fritt), og hunder som blir funnet men ikke annonsert funnet. I eksempel nummer to er det en viss fare for organiserte hundekamper i små og svært lukkede miljøer, forteller hun.

Den erfarne hundekvinnen sier at det er sjeldne eller mindre hunder som er mest utsatt, mens store hunder er lite populært i markedet.

En chip i hundens nake kan gjøre det lettere å finne den igjen

– De mest utsatte rasene er små hunder, og hunder som eventuelt kan brukes som vakthund eller kamphund i kriminelle miljøer. Det jeg fikk opplyst når det gjaldt hundekamper, var at det spilte liten rolle hvilken raser det var, da de satte sammen hunder ut i fra vekt, forteller Søfteland.

Hun forteller at både ulovlige og sjeldne raser kan være attraktive for tyveri og smugling. Hun vil likevel påstå at det i Norge er et lite problem. Det vi vet er at det er et økende problem med smugling av hunder inn til landet vårt, sier hun.

For å sikre mot hundetyverier ønsker Søfteland flere oppbevaringsplasser for hunder utenfor kjøpesentre. Hunder bør aldri forlates bundet utenfor butikken eller i åpne biler. Hunder bør også chippes.

Stjålet fra FOD-gård
– Vi har selv opplevd å bli frastjålet hunder, men dette er stort sett dreid som om tidligere eier som ønsker hunden tilbake etter å ha blitt fratatt eierskapet av offentlige myndigheter, sier Sindre Engen, ansvarlig for driften av hundeavdelingen ved Foreningen for Omplassering av Dyr.

Selv om Engen har erfaring med hunder som har blitt stjålet fra FOD-gården, er det dessverre lite han kan gjøre for å hjelpe andre i samme situasjon.

– Det hender at vi får meldinger om hunder som har blitt stjålet, men det er dessverre lite vi kan bidra med informasjon som oppklarer disse sakene, sier han.

En chipavleser leser raskt av eierinformasjonen

Engen har ikke merket en radikal økning av hundetyverier.

– Det betyr likevel ikke at det ikke forekommer, forteller Engen.

Engen sier at det ofte oppstår rot i forhold til eierforholdene hos hundene som kommer inn på FOD-gården, og at det er her de fleste problemene oppstår.

– Det er flere ting hundeeiere kan gjøre for å unngå tyveri. Det handler blant annet om å holde oppsyn med hunden, unngå å forlate den uten at noen passer på, være nøye med å låse hus og kjøretøy og kanskje selvsagt, ikke annonsere hundens økonomiske verdi eller annet som gjør den spesiell attraktiv for kriminelle på sosiale medier og nett, avslutter han.

Har du informasjon om Blancho, ta kontakt med Linn Moberg Lokøy på telefonnummer 416 92 715.

Stengt for kommentarer.