Hevder laktosefrie meieri- og soyaprodukter er helseskadelig

31. januar 2013 13:47 av Hanna Blisten 

Varmebehandling forlenger produktenes holdbarhet – men minsker brukernes levealder, ifølge norsk doktorgrad.

– Alle melke- og soyaprodukter som står i butikkhyller ved romtemperatur og har holdbarhet i måneder eller år, har vært gjennom UHT, sier Lars Henrik Høie. Han viser i sin doktorgrad til en undersøkelse fra 2006, hvor forsøkspersonene fikk UHT-behandlet soyaprotein.

Øker kolesterolet
UHT, ultra heat temperature, også kalt ultravarmebehandling, dreper ikke bare levende bakterier, men også bakteriesporer. Dette gir lang holdbarhet. Forsøkene viser at det skadelige kolesterolet i blodet stiger rundt 20 prosent etter fire ukers inntak av 25 gram UHT-behandlet soyaprotein. Det tilsvarer omtrent to glass soyadrikk per dag.

– Like overraskende var det at også placeboproduktet vårt, drikken med UHT-behandlet melkeprotein, ga den samme kolesteroløkningen, fortsetter Høie. Da vi senere ga dem drikke som ikke var blitt utsatt for UHT-behandling, sank kolesterolet igjen.

Det betyr at også andre langtidsholdbare meieriprodukter kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer, ifølge disse forskningsresultatene.

Lang holdbarhet på laktosefri melk (Foto: Hanna Blisten)

Soya sunt i utgangspunktet
Flere undersøkelser i Høies doktorgrad bekrefter at soya i gjennomsnitt reduserer kolesterolet rundt 10 prosent, forutsatt at proteinene ikke ødelegges av varme.

– Soya er det eneste vegetabilske proteinet som kan sammenlignes med animalsk protein, poengterer Høie.

Hvorfor soya er sunt for kretsløpet, er delvis ukjent. Men i avhandlingen peker Høie på at soya aktiverer leverceller som senker kolesterolet i blodet.
Dessuten inneholder soya isoflavoner, som er beslektet med hormonet østrogen. Østrogen beskytter kvinner mot hjerte- og karlidelser før overgangsalderen.

– En skal ikke forandre for mye på hva naturen kommer med, sier Lars Henrik Høie. Når et protein ultravarmes, størkner bindingene i proteinet, som kan påvirke kroppens kolesterol og øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det kan sammenliknes med når et egg koagulerer, fortsetter han.

Ytterligere meddeler Høie at han forsker videre på saken. 31. januar drar han til København for å studere transfettsyrer, som er et nytt funn i ultravarmebehandlet protein. Dette kan også gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

UHT
Varmen som produktene utsettes for, er opp til 130-140 grader under trykk i noen sekunder. Dette er en den samme behandlingen soyaprodukter og andre laktosefrie matvarer med lang holdbarhet får.

– Melken er varmebehandlet ved høyere temperatur, men i kortere tid enn vanlig melk. Dette gir melken en lengre holdbarhet enn vanlig melk, sier kommunikasjonssjef i Tine, Øystein Knoph.

Videre bekreftes det at Tines laktosefrie lettmelk  blir behandlet på omtrent samme temperatur:
– I TINE laktosefrie lettmelk blir det meste av laktosen fjernet ved hjelp av en teknologi som heter Zero Lactose™. Den gjenværende delen blir spaltet til de enkle sukkerartene glukose og galaktose ved hjelp av enzymet laktase. Melken er høypasteurisert og varmes opp til nesten 130 °C i mindre enn fire sekunder. Dette gjør at melken får lengre holdbarhet, sier forbrukerkonsulent ved Tine, Sarah Salpekar.

Nyttige næringsstoffer
Ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ingvild Steen Nøding, mener for øvrig at pasteurisert melk ikke er helseskadelig:
– Enkelte mener at melken er død når den pasteuriseres, og det florerer mange myter og mye variert informasjon om dette på Internett. UHT-behandlet melk, det vil si melk som er pasteurisert ved høyere temperatur enn vanlig melk, er tilnærmet sterilt for bakterier, men den inneholder fortsatt viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Som for eksempel proteiner, B2, B12, kalsium, jod og fosfor.

Toppbilde: Foto: Hanna Blisten

Comments

En kommentar to “Hevder laktosefrie meieri- og soyaprodukter er helseskadelig”
  1. Kjersti sier:

    Men kan noen si meg hva slags soya/ris/havremelk jeg kan kjøpe som IKKE er UHT-behandlet?? Finner ingenting om dette på nettet, bare at produktene som ER behandlet ikke er bra :-/