Mer fyll blant mindreårige

28. januar 2013 12:41 av Lena Henriksson 

Politiet har merket en jevn stigning blant mindreårige som drikker alkohol. Nå etterlyser de et bedre fritidstilbud til unge i Stavanger.

- Tilbudet som Stavanger har for unge er minimalt.De trekker til kjernen i sentrum som følge av at de ikke kommer inn på noen av utestedene, sier Pål Nedrebø, leder for U18 i Stavanger politidistrikt.

Stavanger politidistrikt og Stavanger kommune har gjennom flere år hatt et samarbeid når det gjelder unge og deres drikkevaner, og de har sett en jevn økning i antall mindreårige som drikker.

Nedrebø mener at de mangelfulle tilbudene som Stavanger har til unge under 18 er med på at ungdommen drikker mer alkohol nå enn tidligere.

– Ikke tilfelle

Vibeke Steinstø i Uteseksjonen er uenig i dette. Deres organisasjon har ikke merket noen form for økning. De mener at Stavanger har gode tilbud til de under 18, men at det er i aldersgruppen 18-20 år problemet ligger.

- Flesteparten av dem går jo på byen, så da er det utestedene som blir tilbudet. Så har du jo de som ikke drikker, de faller nok litt utenfor, sier Steinstø.

Foreldre må ta ansvar

Det er imidlertid en ting som begge er enige i, og det er hva foreldrene bør gjøre.

Nedrebø forklarer at voksnes vaner og holdninger til alkohol smitter over på barna.

– Foreldre bør se seg selv i speilet en gang i blant, sier han.

Uteseksjonen er enig i at det må settes klare grenser.

– Foreldre bør involvere seg mer. Vite hvor barna er og hvem de er sammen med. Det skal være en fin grense mellom kontroll og frihet. En skal ikke styre barnas liv, men det å vise interesse er veldig viktig, mener Steinstø.

Toppbilde: Mange ungdommer fyller helgene sine med alkohol. (Illustrasjonsfoto)

Stengt for kommentarer.