– Du måste flytta på dej

28. januar 2013 11:44 av Håkon J. Norheim 

Hurtigbåten M/S Clipper har gått i Ryfylkefjordene i en mannsalder. I år var det tid for feiring av den gamle båten. En feiring en 30-åring verdig.

I et øsende regnvær går passasjerene om bord i båten som ligger til kai ved Skagenkaien i Stavanger. «Velkommen ombord,» sier kaptein Kim Andre Eikenes til samtlige, der han står under en paraply og ser kald ut. Båten ligger med motorene i gang, og har ikke den stillegående motorlyden som andre båter har.

– Dersom denne båten kunne snakke, måtte vi ha senket den for lenge siden. Den hadde nok fortalt så mange hemmeligheter at den kunne ødelagt familier,» ler festdeltaker Børge Husebø, som har jobbet i Rødne i 15 år. Han har vært kaptein på M/S Clipper, og har mange fine minner fra båten.

Den gamle båtlukten sitter godt igjen i veggene på den verneverdige båten, og man får en følelse av å være tilstede da Husebø forteller med sin innlevende stil;

– En gang var vi på vei fra Haugesund til Utsira. Det var en dag det blåste opp mot storm, og bølgene var etter hvert blitt svært høye. Plutselig kom det en sjø som slo så kraftig at jeg hoppet direkte ut av stolen, og landet med Telemark-nedslag på gulvet. Da satt maskinisten med et helt hvitt ansikt og ønsket å snu.

Gammel dame
Båten går etter hvert fra kai, og kaptein Eikenes ber om oppmerksomheten på høyttaleranlegget; «Velkommen ombord på M/S Clipper, på denne turen til Borgøy. Turen vil gå via Judaberg, Eidsund og basen. Vi ber alle studere sikkerhetsbrosjyrene og ønsker alle en fin tur.»

De fleste har satt seg bak i båten, og her høres motorduren svært godt. Støynivået var ikke en faktor som spilte inn da denne båten ble laget. «Han må øke turtallet,» kommenterer den gamle sjøulken Alf Kvia fra et hjørne. Alle ler. Det er obligatorisk å komme med kommentarer om turtallet når sjøfolk reiser med hurtigbåt.

Selv om båten er 30 år gammel, ble den oppgradert i 2003. Det ble da skiftet interiør i salong, endret til et mer moderne styrehus og lagt ny dørk, eller gulv, som en landkrabbe ville kalt det. Motorene har vært skiftet flere ganger, senest i 2006. Så på samme måte som gamle damer, så har også Clipper fått seg en ”makeover.”

En av dem som har hatt kjennskap til båten siden den seilte inn Ryfylkefjordene for 30 år siden, er kaptein Bjørn Landsnes. Han kan fortelle om mange fine tider på Clipper, men at båten nok er litt på vei ut.

– Jeg var ombord på båten da jeg var ung. Da gikk jeg som matros, og Clipper var en god båt på den tiden. Nå er den litt mer tungvint. Jeg går som regel med de båtene der du legger til med baugen, og merker at det hele blir vanskeligere når jeg kommer ombord her og må bruke siden hele veien. Men det er den eneste båten igjen som er en skikkelig båt, kommenterer Landsnes.

– Ikke gått så fort siden 1983
På vei mot Borgøy, som er hjemplassen til Stavanger-kunstneren Lars Hertevig, kommer vi opp ut på åpent hav. Det blåser kraftig, og bølgene er svært høye. Folk som ikke er vant til sjølivet begynner å se litt bekymret ut, og glass velter. Folk begynner å mumle om at kapteinen må sakke av. Bjørn Landsnes ler, og kommer med en gjennomtenkt kommentar: «Clipper har ikke gått så fort siden 1983».

Den 19. Juli 1982 ble Clipper sjøsatt i Hyen ved Florø. 10 dager etter sjøsettingen var båten inne i Rennesøyruta i ryfylkefjordene, og der har den gått siden. L.Rødne & Sønner var lenge i tvil om de skulle bygge båten, men høsten 1981 ble de enige med båtbyggerne brødrene Aa i Hyen om en kontrakt. M/S Clipper skulle bygges til en pris på hele 4,75 millioner. Den skulle ta 118 passasjerer og være nyskapende innenfor hurtigbåtmiljøet.

Båten ankommer Tysvær, og daglig leder Lars Andre Rødne om bord stiger om bord. Han har med seg den første dagboka som ble skrevet ombord på båten i 1982.

– Det er nok tidenes mest innbringende båt for rederiet, og skal ha en stor takk for at vi er der vi er i dag. Nå har vi blitt Norges største småbåtrederi, og Clipper var det første av mange hurtiggående fartøy vi kjøpte fra brødrene Aa i Hyen, forteller Rødne.

Mens den 5,70 meter breie båten passerer Skjoldastraumen, en sluse som sies å være 6,20 meter bred, presenterer Lars Andre Rødne et sitat som var skrevet av disse den siste dagen de gikk ruta.

«Nå var vi ferdige med Rennesøyruta, heldigvis. Lykke til nestemann».

På båten siden den var ny
Tilfeldigvis er både kaptein og maskinist, som var om bord i båten da dette sitatet ble skrevet, med på turen i dag. Einar Landsnes og Arild Skarbøvik har selv vært i L.Rødne og Sønner i over 30 år. De forteller at de jobbet på denne båten frem til 2004, og gikk igjennom tykt og tynt sammen. Begge kan fortelle at de hadde en fantastisk tid ombord, og at båten som regel stelte godt med dem, men det var unntak.

– Jeg kan fortelle mange historier, men det er en jeg husker spesielt godt. Det var en gang vi hadde gått hele dagen, og båten hadde stoppet hele veien. Jeg hadde sluttet å røyke, og ba Arild om en røyk. Han nektet, og sa at jeg ikke fikk siden jeg hadde sluttet. Da la jeg bare gassen på fullt. og røyken kom fort på bordet, forteller Landsnes.

Clipper er i dag den eldste båten i Rødneflåten. Den har de siste vintrene ligget på basen til Rødne på Sjernarøy, men går enda både lysefjordsightseeing og ruter i sommerhalvåret.

– M/S Clipper er en båt som ofte blir forbundet med selve båtlivet i Stavanger. Mange har et svært spesielt forhold til båten. Enten de har reist på lysefjordsightseeing, til hytta på Randøy, eller på firmatur til Utsira. Det som er felles for alle er at de kan fortelle hver sin historie fra båten, forteller daglig leder, Rødne, og legger til at båten ikke har noen pensjonistplaner enda.

Etter å ha hørt på masse gode historier og spist god mat, går turen tilbake til Stavanger igjen. Og med sangen «Du måste flytta på dej» av Veronica Maggio spillende over høytaleranlegget legger båten til kais. Den sangen kan kanskje oppsummere livet til hurtigbåten Clipper på en god måte. Båten er et vakkert syn, som alle burde få med seg, der den ligger så majestetisk på Bakarbrygga i Stavanger.

Toppbilde: Clipper på fjorden en varm sommerdag. (Illustrasjonsfoto)

Stengt for kommentarer.