Hater å tape

9. juni 2009 15:00 av Lars Selvik 

Da Kristian Kjelling (28) var liten kastet han ludobrettet etter sin mor når han tapte. I januar kastet håndballstjernen bort matchballen som kunne sendt Norge til VM-semifinale.

Gråtkvalt satt Kjelling på parketten i en hall i Kroatia. Han misset på Norges siste sjanse til å nå semifinalen i VM. 15 sekunder før slutt. Norges største håndballstjerne rotet vekk muligheten til å nå en historisk semifinale. Han tok på seg all skyld. Det er ikke alltid lett når halve nasjonen setter sin lit til én mann.

Det er langt fra en håndballhall i Kroatia til Grefsen i Oslo hvor Kristian vokste opp. Mens de andre guttene i gaten sparket fotball tok Kristian opp ballen med hendene og hamret den mot mål. Time etter time. Sammen med sin far Eldar, trente Kristian hardere enn alle andre. I begynnelsen stod faren i mål. Kristian skjøt hardere og hardere, og faren turte ikke lenger å stå i veien for sønnens kanonkuler. Da Kristian var tolv år bestemte han seg for at han skulle bli håndballproff. Mange fester og noen venner måtte ofres for at han skulle nå målet sitt. For det er ikke enkelt for en spinkel gutt å nå proffdrømmen. I dag er den 1,98 høye nordmannen inne i sin syvende sesong som proffspiller i Spania.

Flere kortstokker og brettspill har fått gjennomgå i familien Kjelling. Først og fremst fordi én sønn i familien ville vinne mer enn alle andre. Kristian hater å tape. Han sliter fortsatt med våkenetter etter å ha tapt en volleyballturnering i 8. klasse. Da han var 16 år måtte faren ta en alvorsprat med sønnen om vinnerinstinktet hans.

– Han ba meg velge hva jeg ville vinne. Det er ikke bra når man blir gæren av å tape mot sin mor i Ludo, sa Kjelling til Dagbladet i 2005.

Viljen til å vinne har ført håndballesset langt. Profftilværelse i Spania og landslagsstjerne er to viktige stikkord. Kristian debuterte på landslaget i 2001. Han fikk sitt gjennombrudd under VM i Tunisia i 2005. Det ble et mediekjør uten like rundt Kjelling. For 28-åringen var det håndballen som stod i fokus. I januar i år spilte han sitt fjerde mesterskap på like mange år for Norge. Med 1.1 millioner seere i den avgjørende kampen mot Polen var det lagt et stort press på den rutinerte bakspilleren. Med sekunder igjen på klokken plukket Kristian opp ballen som kunne sendt Norge til en semifinale. I stedet for å spikre den i mål som han har gjort tusen ganger før på et utslitt håndballmål utenfor en boligblokk i bydel fire i Oslo, kastet Kristian vekk ballen. Norge ble sendt på hodet ut av mesterskapet. Tilbake satt et knust håndballikon. Utrøstelig av både medspillere og trenere.

Framtiden er lys for et av Norges største idrettstalenter. Fokuset på Kristian etter VM i 2005 handlet ikke bare om håndballen. Hysteriet som spant ut av mesterskapet er best kjent fra utlandet. Han ble håndballens svar på David Beckham. Store idrettsmenn og pene ansikter går hånd i hånd. Kjelling ble kjendis over natten og han ble dyrket som sexsymbol. Selv har han ikke lagt skjul på at han er glad i klær og mote, men noe sexsymbol vil han ikke være. Hjemme i Spania sitter samboeren Marianne og datteren Vida. Og i mars blir han pappa igjen. Til en sønn.

Kanskje vender Kristian også nesen hjem i løpet av året. Han har fått tilbud av Drammen om å reise hjem til Norge etter syv år i Spania. Her kan kanskje håndballringen sluttes for gutten som hamret ballen i mål utenfor boligblokken på Grefsen. Gutten som hater å tape.

Stengt for kommentarer.