Ja, de elsker, rødt, hvitt og blått

9. juni 2009 14:45 av Pål Magnus Tømmervold 

En av Amerikas forente staters viktigste ambassadører, Bruce Springsteen, synger både om «The Promised Land» og «Land of Hope and Dreams». For amerikanere flest er likevel flagget, «Stars and Stripes», viktigere enn lyrikken.

Iwo Jima mars 1945. Etter den lange, intense og blodige stillehavskrigen mellom USA og Japan går store amerikanske styrker i land på øya Iwo Jima. Det blir det største, blodigste og bitreste slaget av alle i denne delen av verdenskrigen. Seks amerikanske soldater lykkes med å heise det amerikanske flagget. Det heises den femte dagen i slaget som kommer til å vare ennå 30 dager. Bataljen ender med at amerikanerne får kontroll over øya og dens flyplass, men seieren forhindrer ikke at «brave America» mister 7000 av sine tapre sønner.

Joe Rosenthal er mannen som fanger øyeblikket, der seks marinejegere uten synlige ansikter kollektivt løfter flaggstangen. De fremstår i silhuett, nesten som hogd i stein. Et eneste bilde kan endre en krig og historiens gang og bildet blir klassisk over natten. Flagget motiverer det amerikanske folket til å gi sin støtte til videre krigføring. Det blir et symbol på amerikansk spirit og seiersvilje, og et varsku om krigens nært forestående slutt. Rosenthals blinkskudd gir trøst til de som fryktet seg syke for sine fedre og sønner, som sto i skuddlinjen hjemmefra.

- For meg er det amerikanske flagget det mest fantastiske symbolet på Amerika. Hver morgen før undervisningsstart må skolebarn sverge sin lydighet til flagget. Jeg tror vi er det mest patriotiske folkeslaget i hele verden, sier Anthony Palazzolo, fra Kansas i USA.

Også han bekrefter flaggets betydning i krigshandlinger.

- Det er så mange krigsbildeikoner relatert til flagget vårt. Vi er en nasjon som ble bygget på krig. Ingenting viser makt og suksess på en sterkere måte enn det å vinke med flagget til fienden. Det er historiene som spesielt skriver seg fra den amerikanske revolusjon og dens bruk av flagget som symbol, som jeg tror er hovedårsaken til at det fortsatt står så sterkt blant oss. Flagget representerer frihet, men det første jeg tenker på når jeg ser de røde, hvite og blå fargene vaie, er soldatene som har dødd for landet, forteller Palazzolo.

I den amerikanske kulturen står begrepet “freedom” svært så sentralt. Grunnen til dette skriver seg fra tiden da mange briter brøt med sitt eget hjemland og dro over Atlanteren for å søke åndelig frihet. Selv i dag ser vi jo at USA representerer akkurat dette, og det blir snakket om “melting pot”. Det helhetlige United States of America blir derfor et pulserende bevis på at folkeslag på tvers av kulturer og trosretninger kan forenes.

- Det ligger i vår sjel. Vi aksepterer alle, og vil hjelpe til for at så mange som mulig skal få realisere sine drømmer og muligheter. Det er jo hva nasjonen er tuftet på, og det våre grunnleggere også søkte da de kom hit på 1700-tallet. For meg er flagget synonymt med dette. Stjernene i flagget viser fellesskap og brorskap. Alle 50 statene viser at vi står sammen under en lov, en kongress, et senat og en president, sier Collin Loveless fra St.Louis.

USAs flagg kalles vanligvis Stars and Stripes, eller stjernebanneret på norsk. Mer sjeldent brukes Old Glory, som både er nasjonalflagget og statsflagget til Amerikas forente stater. Loven om et eget amerikansk flagg ble vedtatt i 1777, og i perioden fra uavhengighetserklæring fra Storbritannia den 4. juli 1776, var det vanligste flagget det såkalte Grand Union Flag. Dette bestod av de tretten stripene med det britiske Union Jack øverst til venstre på flagget. Flagget ble første gang brukt den 3. desember 1775 og kalles ofte det første amerikanske flagg.

Siden kom stjerneflaggene. Først med en ring med 13 stjerner, til dagens versjon med 50 stjerner, som symboliserer de 50 statene i unionen. De hvite og røde stripene refererer til de første tretten statene som dannet republikken.

I vestlig kultur blir hvitt forbundet med renhet og uskyld. Det viser bruken av brude-, dåps- og konfirmasjonskjoler. I tillegg er det et symbol på fred (fredsflagg og fredsduer). Både i tradisjonell og moderne populærkultur representerer hvitt ofte det gode i motsetning til det onde og mørke. Plateomslaget på The Beatles’ White Album, som ble utgitt i 1968 da popgruppa var på det mest populære, var helt hvitt uten tekst. Det har blitt tolket som et uttrykk for noe grunnleggende, opphøyd og suverent. Dette er også overførbart til hvordan amerikanere ser på seg selv. Det hvite hus uttrykker jo både velstand og makt bare i kraft av fargen.

Rødt er den mest energiske fargen i naturen, og stimulerer varsler. Tenk bare over hvordan rødfargen brukes i naturen. Fargen markerer både fare og gift, men også som signalfarge for å tiltrekke oppmerksomhet fra både planter og dyr. Noen vil til og med hevde at Goliat i vest markerer seg på samme måte i overført betydning. Rødt er synonymt med sterke følelser som opphisselse og sinne. Med et militærbudsjett ingen andre nasjoner er i nærheten av, er det kanskje ingen tilfeldighet at rødt også finnes i det amerikanske flagget.

Fargesammensettingen av rødt, hvitt og blått, er sammen et symbol på de demokratiske slagordene frihet, likhet og brorskap. Dette stammer fra den franske revolusjon, og som vi vet består både det norske, franske og amerikanske flagget av de samme fargene. Felles for alle de tre nevnte landene, er den sterke troen på demokratiet.

- For meg blir fargesammensettingen i flagget viktig ettersom jeg har kunstutdannelse fra college. Rødt symboliserer nesten alltid blod, og i vårt flagg representerer denne fargen det blodet vi har ofret for å kunne nå våre mål om frihet. Hvitt viser at vi kom hit utelukkende på grunn av gode hensikter. Dette for å etablere en sivilasjon som kunne tro på de samme visjonene. Blåfargen viser til makt, og muligens Atlanterhavet som vi matte krysse for å nå våre mål, forteller Loveless.

Flaggets respekt

Det amerikanske flagget illustrerer et faktum: At et stykke tøy kan være svært viktig. Det er ulovlig å la flagget røre bakken, eller å ha flagget heist opp når været er dårlig. Flagget må behandles med respekt. Den enorme respekten understrekes av det en ukjent forfatter en gang beskrev:

“Det er lett å se hvor viktig dette tøystykket er når du sammenligner det med mennesker, fordi flagget behandles mye bedre. Ingen bryr seg om en hjemløs kommer i berøring med bakken. En hjemløs kan ligge rett ut hele natten uten at noen plukker ham opp, bretter ham pent sammen og skjermer ham for regnet“.

I USA står ytringsfriheten sterkere enn noe annet sted, men spørsmålet om hvorvidt flaggbrenning skal være tillatt eller ikke, var gjenstand for sterk debatt under George Bush´ regjeringstid som president.

- Rødt er republikanernes farge, og det første Bush gjorde som president var å presse på for at flaggbrenning skulle forbys. Dette ser jeg på som et taktisk politisk grep fra de som ønsket USA som verdens øverste leder. På den måten markerte de seg ovenfor de som var kritiske til USAs utenrikspolitikk, sier Jennifer Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Bailey nevner på samme måte som Loveless begrepet «melting pot», for å kunne forstå amerikanernes stolthetsfølelse ovenfor det amerikanske flagget.

- Husk USA har en flerkulturell bakgrunn. Det å ha symboler som viser identitet og tilhørighet til nasjonen, er viktig for amerikanere flest. Å bli sett av andre identifiserer landet, og flagget blir på mange måter et symbol som forener – særlig på den militære slagmarken. Ved «Ground Zero» i New York henger det et stort amerikansk flagg. Det har til hensikt å hedre de som døde 11.september 2001, men også for å sende ut et varsel til de onde kreftene, sier Bailey.

Mange har sikkert sett på film eller fjernsyn den høytidelige sammebrettingen av det amerikanske flagget, som skjer etter en militærbegravelse. Sammenbrettingen utføres av to soldater, som holder flagget utstrakt imellom seg. Med stive bevegelser brettes det to ganger på langs sånn at det blå feltet med stjernene vender ut. Deretter begynner soldaten ved flaggets stripete ende å brette slik at flagget blir til en trekantet pakke der bare stjernene er synlige. Til slutt overrekkes flagget til soldatens enke. Denne brettingen er en tradisjon, og den skal minne om de soldatene som tjenestegjorde under general George Washington og flåtekaptein John Paul Jones i den amerikanske uavhengighetskrigen mot England 1775-1784.

Flaggets betydning ved månelandingen i 1969.

Onsdag 16. juli 1969 har for alltid gått over i historien som dagen da menneskets viktigste framstøt i rommet startet. Det var på denne dagen polarforskeren Roald Amundsen ble født i 1872. Det var på denne dagen i 1918 den siste russiske tsar, Nikolai II, ble henrettet av bolsjevikene, og det var på denne dagen i 1945 den første atombomben ble prøvesprengt ved Trinity Site i ørkenen i New Mexico.

For USA ble romkappløpet mot Sovjetunionen i løpet av de neste julidagene i 1969 endelig kronet med seier. Ekspedisjonen var en stor triumf for USA. Sovjetunionen hadde i lang tid ligget foran amerikanerne. Sistnevnte hadde rukket å sende opp den første kunstige satellitten, det første levende vesen i bane rundt jorden, hunden Laika, og det første mennesket i verdensrommet, Jurij Gagarin. Derfor var lettelsen stor i USA da Neil Armstrong tok det første steget på månen, fordi president John F. Kennedys hadde erklært at USA skulle sende en mann til Månen og bringe ham trygt hjem igjen i løpet av 1960-årene.

I 20 minutter vandret Armstrong alene på overflaten av månen, helt til kompanjongen Aldrin kom ut. Sammen foldet de ut det amerikanske flagget. Bildene som ble overført direkte på fjernsyn verden over, viser Aldrin ved siden av det amerikanske flagget. Bare dette bildet ble en viktig begivenhet for amerikanernes selvfølelse, fordi det beviste landets triumf over Sovjetunionen. Det amerikanske flagget som astronautene satte opp, symboliserte ikke noe territorialt krav på månen, men identifiserte nasjonen som hadde utført den første landingen.

Men flaggheisingen og bildene Iwo Jima og månen er triumfer med bismak. Gutta som ble sendt hjem til USA fra stillehavsøya for å heltedyrkes og spille på patriotiske strenger, var aldri de som først var ute som flaggheisere. De heiste det andre flagget etter at en annen gruppe soldater hadde heist et flagg, og ble tatt som suvenir av en offiser. Problemet er at myten om bildet overskygget virkeligheten, og historien om soldatene ble en del av myten. Og flagget på månen? Det falt visstnok ned da månelandingsfartøyet tok av.

Stengt for kommentarer.