Gjør helsa di en tjeneste, kjør piggfritt.

25. januar 2013 16:43 av Maren Elvig Melstveit 

Slitasje på asfalten er et stort problem, likevel fortsetter salget av piggdekk å øke.

Du har kanskje bitt deg merke i uttrykket svevestøv som titt og ofte dukker opp i aviser rundt vintermånedene?

Tøvete støv?
Svevestøv
er en fellesbetegnelse på små partikler som holder seg svevende i luften over lengre tid. Prosjektleder i Trondheim kommune Bjørn Ove Berthelsen forteller at støvet oppstår av flere årsaker, blant annet fyring av ved og olje, eksos fra biler og asfaltslitasje.

Kulde forsterker effekten
– Når kulden treffer storbyene konsentreres støvet og man får høyere verdier, forklarer Berthelsen.
Videre sier han at luftmassene står stille når gradestokken kryper under godt under nullpunktet. Vanligvis spres svevestøvet av vinden og nivået av NO2 blir lavere.

Blir ikke pigg av å kjøre med pigger
Ved å bruke pigger fremfor piggfrie dekk øker faren for sykdom i luftveien betraktelig. I følge folkehelseinstituttet er personer med astma, KOLS, lungefibriose og hjertesykdom spesielt utsatt. Svevestøvet kan gi betennelse i lungene, og kan fremkalle allergiske reaksjoner.

Bruken øker
–Partikler som følge av asfaltslitasje er den  viktigste kilden for støv i Trondheim, forteller prosjektlederen. Trondheim har de siste årene ikke innført gebyr for å kjøre med pigger slik for eksempel Bergen har. Det har ført til at bruken har økt fra med hele fjorten prosent på ett år viser tall fra Trondheim kommune og TRB kommunikasjon.

Viktige tiltak
Berthelsen oppfordrer enkeltpersoner til å kjøre piggfritt. Han forklarer at det er viktig å overholde de internasjonale kravene til svevestøv for å få et bra bymiljø og unngå helskerisiko.
– Hvis vi kunne fjernet alt svevestøv som kommer fra asfaltslitasje hadde vi ikke hatt problem med luften, dette gjelder i alle fall for Trondheim, forklarer han.

Stengt for kommentarer.