Krigen om spilleautomatene

8. juni 2009 18:53 av Cathrine Koester Hauger 

Nå vil Arbeiderpartiet (AP)i Oslo forby Norsk Tippings nye, såkalte ”snille” spilleautomater på steder der det skjenkes alkohol. Samtidig tjener Oslo Arbeiderparti store penger på bingoautomater.

– Det er greit at Arbeiderpartiet ikke vil at folk skal spille og drikke samtidig. Det som ikke er greit er at de melker enorme summer på bingomaskiner, med overskuddet rett i egen lomme, sier Glenn Evensen eier av Birkelunden spillekiosk i Thorvald Meyers gate.

Evensen har drevet spillkiosk på Grünerløkka i 11 år og forteller at de nye spillterminalene har blitt veldig godt motatt av beboerne her på Grünerløkka. Han melder om høy brukeraktivitet på de tre spilleautomatene som han fikk plassert sent i høst.

– Foreløpig kan jeg ikke se at Norsk Tipping kan tjene noe særlig penger på disse spillautomatene, de har nemlig en tilbakebetaling på 89 %, forteller Evensen.

Han frykter derfor at ting etter hvert vil endre seg.

– Hva gjør Giske dersom disse ikke gir forventet inntekt, vil han da endre reguleringene som er på de i dag?

SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn mener det fremstår som om Oslo AP kun er for de automatene de selv tjener penger på.

– De tjente 3-4 millioner i fjor. Inntektene økte ettersom de aggressive spilleautomatene ble fjernet. APs bingoautomater er så vidt jeg har forstått langt verre enn Norsk Tippings spillterminaler. Det er ikke uten videre at mange omtaler dette som dobbeltmoral. Leder for Pårørende til Spilleavhengige, Lill-Tove Bergmo mener også at det stor dobbelmoral ute å går.

– Det er vanskelig å forstå at AP på den ene siden skal forebygge spilleavhengighet, når de på den andre siden har inntekter fra spill som produserer spilleavhengighet. Forstå det den som vil, vi gjør ikke det.

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i Helse- og sosialkomiteen , Karima Abd-daif vil ikke kommentere påstanden om dobbeltmoral, men legger til at de er skuffet over at Sv trakk seg fra forslaget om fjerning av spillterminalene på sjenkesteder.

– Vi føler SV prøver å sette kjepper i hjulene for oss. Hadde det ikke vert for at de trakk seg fra forslaget hadde vi fått denne saken igjennom.

Fraksjonslederen legger vekt på at de synes ikke spill og alkohol hører sammen, og at de kommer til å kjempe denne saken til de får gjennomslag.

Norsk Tipping derimot, mener det ikke er noe problem med spillterminaler på sjenkesteder.

– Ved at det er satt så strenge betingelser for bruk, mener vi dette ikke vil bli noe problem, sier Informasjonssjef i Norsk Tipping, Arve Sjølstad.

Han mener at de nye spillterminalene er et spennende underholdningstilbud på serveringssteder som man kan oppsøke for underholdning og sosial omgang. I motsetning til politikerne, vil ikke Sjølstad legge seg opp i det politiske aspektet rundt spillemaskin problematikken.

– Dette er en politisk diskusjon som vi ikke legger oss opp i fordi det er ikke vår rolle. Politikerne må ta de beslutninger de mener er riktige.

Hittil siden i fjor sommer er 1007 spillterminaler plassert på vel 460 lokalinnehavere på landsbasis, og de vil fortsette med utplasseringen til 2010. På Grünerløkka er de å se allerede flere steder, og det vil komme flere.
Grünerløkka beboer Peter Dalen synes at det er fint at Arbeiderpartiet vil fjerne spilleautomatene fra steder med alkoholservering.

– Når man er full og skal spille, går det aldri bra! Jeg snakker av erfaring, ler Løkkaboeren.

Stengt for kommentarer.