Ingen nød for bokhandlerdød

25. januar 2013 14:08 av Ingrid Grongstad 

2013 er året hvor mange har spådd bokhandlerdød, men bransjen er fremdeles optimistiske.


Det lover ikke godt for bokbransjen i starten av 2013. Notabene gikk alt nå i januar konkurs, og måtte legge ned flere av sine minst sentrale butikker, blant annet på Fosen. Norli reddet seg i 2011 fra samme skjebnen ved å fusjonere med Libris. Også forlagene har det tungt. I desember kjøpte bokhandlene inn for 154 tusen kroner. Dette var en nedgang på 19 %.

Les også: Støtter bokhandlerdød

Alltid optimistiske
En som derimot ikke ser så svart på det er Steinar Kristiansen(24) fra Ark på Trondheim Torg. Han mener bransjen er påvirket av en unødvendig frykt etter Notabenes fall, og peker på at så lenge bokavtalen holder vil bokhandlene bestå.

– Jeg mener at det er en noe overdreven frykt i bransjen i henhold til e-bøker og netthandel. Samtidig er det jo en del aktører som sliter økonomisk, for eksempel Notabene, forteller han.

Tjuefireåringen peker på Sverige som eksempel på hvor vi ikke vil havne. Svenskene har ikke lenger en bokavtale og antall bokhandler der har sunket kraftig de siste årene.

Allikevel tror han bokvåren 2013 vil bli bra.

– Vi er alltid optimistiske når vi starter på et nytt år! forsikrer Ark medarbeideren.

Vil endre seg
Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen uttalte til NRK.no før jul at hun langt ifra er enig i spådommen som alt da var ute og svirret blant forlagene og butikkene.

– Med e-bøker og flere nettbokhandler er det sannsynlig at bokhandlene vil endre seg noe over tid. Men den fysiske bokhandelen er viktig for å få litteraturen ut og synliggjøre den, sa Stensen.

Det er ikke før i mars-måned at bokhandlerne får vite hvordan det gikk til jul. Da har de fått sendt tilbake overskuddet av bøker som ikke ble solgt til jul, og forlagene får dem i retur. For alle bokelskere, så får vi satse på at Norges mange bokhandlerkjeder overlever nok et år.

Les mer her: Ingen krise om de fysiske bokhandlene forsvinner

TOPPBILDE: Ark er ikke så bekymret for bokvåren 2013. Foto: Tine V.

Stengt for kommentarer.