De ser Norge fra utsiden

25. januar 2013 13:30 av Katarina L. Nordam 

En tegning av verdenskartet sett fra Norge har de siste dagene florert i sosiale medier. Et kaldt, dyrt land i Skandinavia, med olje, vikinger og ukjent valuta. Det er hva verden tenker om oss.

– Jeg visste ikke så veldig mye om Norge før jeg kom hit. Hadde hørt at det var et dyrt, kaldt, skandinavisk land, med flott natur. At det var et bra sted å bo, og at det var pene folk her. Har også hørt at Norge er et trygt land å bo i, det er helt rart for oss at politiet her ikke bærer våpen, sier Duncan Milroy (til venstre på bildet).

Ryan Garlock har bodd i Norge siden august/september, og Duncan Milroy ankom det ganske land for første gang tirsdag denne uken. Canadierne spiller hockey for Vålerenga i GET-ligaen. De opplever nordmenn og den norske kulturen som ganske lik det de selv er vant med. Milroy kommer fra Edmonton, der de er spesielt opptatt av olje. Han har derfor hørt litt om Norge fra før.

– I Canada lærer vi mye om andre land på skolen. Vi lærer mest om geografi og om naturressurser. Vet at vikingene kom fra Norge, det var faktisk de som kom til Canada først. Det er igjen noen rester fra tiden de var der. Om kartet hadde blitt tegnet av en canadier ville det nok sett ganske likt ut, men vi ville nok sett på oss selv som en slags lillebror. Canada er mer et alle som vil, skal få være med land. Vi har kanskje ikke like høye tanker om oss selv som nordmenn har, sier Milroy.

– At Norge har olje, de fleste snakker engelsk og at det er kaldt, var stort sett det jeg visste. Venner og bekjente hjemme i Canada vet hvor det er sånn rent geografisk, og at det er kaldt her, men ikke så mye mer egentlig. Etter å ha bodd her en stund, opplever jeg nordmenn ganske like som oss. Jeg trives godt i Norge, og ble veldig glad for å oppdage at så mange TV-programmer er på engelsk, sier Garlock.

Han er også enig i det Milroy sier om det canadiske folket. De nevner at det er mange amerikanere som dekorer reisevesker og annet med canadiske merker når de er ute på reise.

– Vi canadiere blir ofte godt likt rundt om i verden. Det er nok det at vi er litt ydmyke, forteller Garlock. Han tror også at kartet ville sett nokså likt ut dersom hans landsmenn hadde tegnet det. – Ja, kartet ville vært ganske likt, men ville hatt litt mer kunnskap om Nord-Amerika.

Verden sett fra Norge (Tegning: Thomas Hylland Eriksen)

De nære vet lite
Calvin Fieldhouse fra Manchester i England, tok seg nylig en langhelg i Oslo med et par kamerater. Før avreise visste han stort sett bare at Norge var dyrt og kaldt. Fieldhouse forteller at den gjennomsnittlige brite ikke vet stort om Norge.

– Jeg kjenner noen som hadde vært i Oslo før, de kunne fortelle meg at folkene var hyggelige og det var en kjempe fin by. Men hvis du spør den gjennomsnittlige brite om hva valutaen i Norge heter, har de ikke peiling. De kjenner igjen flagget, og vet at landet ligger i Skandinavia, men det er det. Hadde en brite tegnet kartet, ville det nok blitt lagt til regn i Storbritannia, og våpen i USA. Ellers ville det nok vært veldig likt. Men Manchester United her, det er burde blitt endret på, ler Manchester City supporteren.

Smålig og egoistiske
Mannen bak tegningen, Thomas Hylland Eriksen, er sosialantropolog, forfatter og professor ved universitetet i Oslo (UIO). Inspirasjonen til tegningen kommer fra The world according to Ronald Reagan, fra tidlig åttitallet. På kartet han har tegnet er Norge tydelig større enn i virkeligheten, titulert med verdens beste land (og det er fakta). Hylland Eriksen tegnet kartet uten noen videre baktanker, men mange har latt seg engasjere. Det er ikke helt uten et snev av sannhet i det for mange av oss. På de fleste verdenskartene er Europa plassert i midten, og Ola og Kari Nordmann ser Norge som verdens midtpunkt. Hylland Eriksen mener det er et økende problem at nordmenn stadig blir mindre engasjerte i hva som forgår rundt om i verden.

– I den grad resten av verden vet noe om Norge overhodet, så er det trolig at det er rikt, dyrt og kaldt. Skjønt det er litt forskjeller. For nordmenn fremstår resten av verden i økende grad som en rekke potensielle reisemål for norske turister, og måles nesten utelukkende ut fra hva den kan gjøre for oss. Det er en smålig og egoistisk medieoffentlighet vi har fått etter at vi ble så rike. Dersom Norge var et fattigere land, ville nok kart-tegningen sett nokså annerledes ut. Da ville vi drømt om å komme oss til steder hvor det var bedre. Vi ville idealisert USA og Australia som steder der det var bedre å bo enn i Norge. Vi ville behandlet Utlandet med respekt og nysgjerrighet. Rikdommen har vært en forbannelse for oss, den har fratatt oss respekten for andre land og folkeslag, sier Hylland Eriksen.

TOPPBILDE: (Fra venstre) Duncan Milroy (29) og Ryan Garlock (26) (Foto: Katarina L. Nordam)

Stengt for kommentarer.