Saksøker Forbrukerrådet for faktafeil

25. januar 2013 16:01 av Marte Marie Frisell 

Forbrukerrådets hormon-app får kundene til å styre unna flere produkter. Uten grunnlag mener blant annet Naturlig Valg AS.

– Hormon-appen til Forbrukerrådet ødelegger renomméet for produktet bedrifter, sier Erik Schreiner, daglig leder i Naturlig Valg AS. Den lille familiebedriften går nå til sak mot Forbrukerrådet.

Gjennom hormonsjekk-appen advarer Forbrukerrådet mot alle kosmetikkprodukter som inneholder ett eller flere av stoffene på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer. Blant disse er metylparaben, som er konserveringsmiddelet brukt i A-crème. Dette får mange kunder til å styre unna.

– Vi går til sak mot Forbrukerrådet fordi de har faktafeil i sin hormonapp. De svartelister seriøse produkter og får bransjen til å bytte ut gode og veltestede konserveringsmidler mot nye og uprøvde konserveringsmidler. Dette er mye større risiko for forbrukeren, og hormon-appen blir mot sin hensikt. Vi ønsker ikke å bytte ut konserveringsmiddelet methylparaben fordi vi mener det er det beste alternativet på markedet per i dag. Det finnes ingen dokumentasjon på negative reaksjoner til methylparaben. Det viktigste for oss med rettsaken er at vi får et dementi slik at vi kan rette opp det som er ødelagt av A-cremes gode navn og rykte som er bygget opp gjennom flere år, sier Schreiner.

Han påpeker også at methylparaben er godkjent som helt trygt etter dagens regler av Nasjonalt folkehelseinstitutt, Mattilsynet, EUs ekspertkomité for forbrukersikkerhet, Vitenskapskomitéen for mattrygghet og Food and drug administration i USA.

Skaper hysteri
Forsker ved divisjon for miljømedisin i Folkehelseinstituttet, Berit Granum, syns ikke hormon-appen er god, og ser flere svakheter ved den.

– Den kan skape hysteri og redsel for parabener, noe som kan ha negative konsekvenser. Forbrukerne skremmes til å styre unna disse produktene, og dermed bytter produsentene ut parabenene med andre konserveringsmidler, som vi kanskje vet mindre om og som kan være skadelige. Parabener har vært på markedet lenge, og det er ikke dokumentert noen langtidseffekt hos mennesker. Dessuten er de svært lite allergene, i motsetning til mange andre konserveringsmidler, sier Granum. Hun peker også på at den ikke tar hensyn til produkttype.

– Det vil si at en sjampo man har i håret i veldig kort tid blir ansett som like skadelig som en hudkrem som blir værende på huden i flere timer. Appen tar heller ikke hensyn til konsentrasjonen av parabener i hvert produkt, legger hun til.

Rett til informasjon
Rådgiver i Forbrukerrådet, Elin Vestrum, forklarer at forbrukeren har rett til informasjon om produktene. Med hormon-appen gjøres kunnskap enkelt tilgjengelig for den vanlige mann i gata.

– Alle produktene som får rødt merke på appen inneholder stoffer fra EUs kandidatliste, og er dokumentert å ha en hormonforstyrrende effekt på dyr i minst ett studie, sier hun.

Vestrum forteller videre at flere forskere mener at bruken hormonforstyrrende stoffer, som parabener mistenkes å være, har en sammenheng med blant annet nedsatt sædkvalitet, testikkelkreft, brystkreft og for tidlig pubertet.

– Dessuten vet vi lite om coctail-effekten, altså kombinasjonen av flere parabenholdige produkter, og hva det kan føre til på sikt. Derfor gir vi forbrukerne mulighet til å være føre var, sier hun.

Vestrum legger til at det er fullt mulig å erstatte parabener med andre konserveringsmilder som er helt trygge.

TOPPBILDE: På Forbrukerrådets app advares forbukerne mot A-crème og sier at den inneholder hormonforstyrrende stoffer. Helt feil, mener Naturlig valg AS (Foto: Marte Marie Frisell)

Stengt for kommentarer.