Mannen med sin egen musikksjanger

24. januar 2013 22:55 av Kine Solberg 

Ikke mange kan skryte av å ha sin egen musikksjanger, men dét kan Per Olav Noss etter å ha lansert begrepet hallingpop for drøye fire år siden.

– Det er i grunn popmusikk med tekst på halling, og når en synger på dialekt er det også fort gjort at det sniker seg inn litt folkemusikk, forklarer Noss.

Da han jobbet med sangen Trolldans gikk det opp et lys for ham, og det var åpenbart at det var riktig å synge på halling. Den musikalske reisen satte i gang for fullt etter dette. Per O Noss ble for alvor kjent da låta Kjeringi hørtes kontinuerlig på den lokale radioen i Hallingdal i påsken 2009.

Selv kaller han musikken for hallingpop, og den inneholder en kontrastfylt kombinasjon av både stev og dance-elementer. Norgesnytt tok kontakt med student Ole Kristian Rauk, som også er fra Ål i Hallingdal, for å finne ut om han hadde hørt om Per O Noss.

– Det er første gang jeg hører denne sangen, og sjangeren for den saks skyld, i dag. Jeg må si jeg er mektig imponert, spesielt fordi han bruker dialekt i musikk på en utradisjonell måte.

Studenten kan fortelle oss at det er ganske vanlig å forbinde hallingdialekt med bondekultur og folkemusikk.

– Hvilket jo er en riktig assosiasjon, men sangen Kjeringi, synes jeg yter dalen litt mer rettferdighet ved å fremstille dialekten på denne måten. Hallingdøler liker at hjemplassen blir fremstilt på en positiv måte, og jeg ville uten tvil satt på denne sangen på neste hyttetur, sier Rauk.

Han synes det er ekstra kult med artister som synger med den dialekten de har i utgangspunktet. Videre spår han at hallingpop-låter som Kjeringi, kommer til å ta over tronen etter Hellbillies i nær framtid.

TOPPBILDE Pressefoto: Per Olav Noss.

Stengt for kommentarer.