Advarer mot proffboksing i Norge

25. januar 2013 17:42 av Martin Vik 

Lege Vidar Lehmann beskylder Cecilia Brækhus for å være mere opptatt av kjendissmilet sitt, enn hjernen. Det er vel derfor hun bruker tannbeskytter, men unngår hjelm, raser han.

I takt med Cecilia Brækhus sine internasjonale triumfer, har også debatten hvorvidt proffboksing skal bli tillatt i Norge blusset opp. Både Høyre og FrP, vil begge to jobbe for at Brækhus får oppfylt sin drøm, nemlig å bokse på hjemmebane. Det møter ingen forståelse hos Lehmann.

– Det skuffer meg at Cecilia Brækhus har fått den oppmerksomheten hun har fått, nå senest på Idrettsgallaen. Både Erna Solberg og Siv Jensen bør bli presentert for fakta, knockout i proffboksing er synonymt med hjernerystelse. Så brutalt enkelt er det, fastslår Lehmann.

Cecilia Brækhus. Foto: Flickr.com

Dokumentert skadeomfang
Det er bevist at skadene i boksing har sammenheng med hvor mange ganger utøveren har blitt utslått ved knockout, og antall tapte kamper. Forskningen viser også at boksere utsetter seg for alvorlige hjerneskader som blant annet hjerneblødninger, Alzheimers og parkinsonisme.

Risikoen er langt større for varige hjerneskader i profesjonell boksing enn det er hos amatørboksere. Det er dette som er bakgrunnen for at Lehmann reagerer sterkt på at de to borgerlige partiene ønsker å oppheve forbudet.

– De som fortsatt betviler skadeomfanget i boksing, kan studere skadene til Ingemar Johansson, Floyd Patterson eller Muhammed Ali nærmere.

Vel vitende om at de alle fikk alvorlige hjerneskader.

Avfeier kritikken
Fremskrittspartiet er det partiet som tydeligst har varslet en endring av dagens ordning. Partiet har flere ganger krevd at forbudet må oppheves, men har foreløpig ikke fått støtte på Stortinget. Stortingsrepresentant og leder for FrP i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, lar seg ikke skremme av skadeomfanget i boksing.

– Det er betenkelig at politikere skal forby idretter på bakgrunn av skjønn. FrP mener voksne menneskers frivillige valg av både fritidssysler og yrke, skal reguleres i minst mulig grad. Og det skal uansett ikke kriminaliseres kun for kriminaliseringens skyld.

På spørsmål om hvem som skal betale for eventuelle skader knyttet til proffboksing i Norge, har Tybring-Gjedde følgende å si:

– Cecilia Brækhus vil ikke avvises av Haukeland universitetssjukehus dersom hun bringes inn med en skade i dag. I tillegg er det naturlig å anta at lisensene innen boksing, ikke vil innebære svakere dekningsordninger for behandling enn i ishockey, som er en lovlig sport. Ishockey er også en idrett med tidvis omfattende hodeskader på enkeltutøvere.

Jubel i Bokseforbundet
Dermed får Tybring-Gjedde og FrP full støtte fra Norges Bokseforbund som i lang tid har kjempet en innbitt kamp for at hjelmene skal kastes. Med Cecilia Brækhus på laget ser det ut som de har den tyngden de trenger for å overbevise de borgerlige partiene.

Henriette Kitel som har lang fartstid innen boksing, med blant annet EM og VM medaljer i kickboksing og boksing, jobber i dag som forbundstrener for kvinner i Norges Bokseforbund. Hun håper en ny regjering vil føre til at hjelmene endelig støver bort.

– Politikerne har vel i hensikt å beskytte utøverne for skader, men statistikken viser at boksing har minimalt med skader. Derfor vil det internasjonale bokseforbundet fjerne hjelmene på amatører også. Vi venter i spenning på nye politikere etter valget, og håper vi med det får en ny gjennomgang i neste runde. Vi i Norges Bokseforbund kunne ikke hatt en bedre ambassadør enn Cecilia Brækhus, hun er feminin, sjarmerende og evner å snakke for seg, avslutter Kitel.

Luguber idrett
Det er faktisk bare Norge, Cuba og Nord-Korea som i dag har forbud mot proffboksing, det bryr ikke proffbokse-motstander Lehmann seg noe om:

– Boksing er en pengemaskin og derfor er det også en rekke lugubre områder som skiller sporten fra andre idrettsgrener. Det er ingen systematisk dopingkontroll i boksing, slik det er i andre idretter. Og motviljen til å bruke hjelm, skyldes ene og alene frykten for å miste publikumsappell og dermed profitt.

Lehmann har vært svært aktiv i sin kamp mot proffboksing, og ved en rekke anledninger gått ut offentlig mot forkjemperne. I sin appell til politikerne har han følgende budskap:

– Det er ikke noe argument at boksere stiller frivillig, det samme argumentet kan vi ofte bruke ved gate-slagsmål i Karl Johan en sen lørdagskveld!

Stengt for kommentarer.