– Vi selger unødvendig mange bilbatterier

29. januar 2013 8:26 av Lisa Bakke 

Biltema-sjefen skulle ønske flere satset på vedlikehold.

– Den vanlige bileier driver ikke med vedlikehold av bilbatterier lenger. Det fører til at batteriene får redusert levetiden med flere år, uttalte Tommy Fredriksen, daglig leder i Biltema Norge, i en pressemelding.

Bare i desember i fjor, solgte Biltema dobbelt så mange batterier som det de gjorde samme måned året før.

Ifølge Meteorologisk institutt, var desember i fjor var den 11. kaldeste siden år 1900, mens samme måned året før var den 20. varmeste.

– Vi har selvsagt ikke noe imot å selge nye bilbatterier, men på grunn av dårlig vedlikehold kan vi nærmest lese værhistorien på batterisalget, sier Fredriksen.

Lever til resirkulering
Sitter du med et brukt bilbatteri du ikke vet hva du skal gjøre med, kan det leveres til de som selger bilbatterier eller til en miljøstasjon.

– Brukte bilbatterier går til gjenvinning og blir til nye bilbatterier. Det er et kretsløp som fungerer veldig bra, sier Terje Juliussen ved Batteriretur.

Ifølge tall fra Batteriretur, ligger innsamlingsgraden av bilbatterier i Norge på hele 95-100 prosent. Det blir altså samlet inn så godt som like mange batterier som det blir importert.

– Norge har en veldig bra returordning for bilbatterier, så det er faktisk ikke så mange batterier som blir slengt i naturen og lignende, sier Juliussen.

Lad, lad, lad!
Korte kjørerturer i kulda er batteriets verste fiende, men en langtur retter ikke nødvendigvis opp skaden igjen.

– Det smarteste du gjør er å lade opp batteriet i forkant av vinteren og følge opp med én eller flere ladninger de neste månedene, forklarer Fredriksen.

Økt salg: Daglig leder i Biltema, Tommy Fredriksen, opplyser at de solgte dobbelt så mange bilbatterier i desember 2012 enn året før. FOTO: Kaia Means

Setevarmer, varmeapparat og varmetråder er gode å ha i kulda, men tærer på batteriene. Hvis du mistenker at batteriet begynner å tømme seg, og du ikke har tilgang på batterilader, kan det derfor være lurt å bruke den ekstra varmen med måte.

Slik får du batteriet til å vare lengre
– Batteriet er bilens hjerte og må stelles pent med. Gjør man det, kan det holde i minst fem-seks år, men ofte lenger hvis man er nøye, sier Biltema-sjefen.

Selv om du har et vedlikeholdsfritt bilbatteri, er det visse ting som er lurt å gjøre for å optimalisere levetiden.

Skrubb vekk møkk og salt fra toppen av batteriet med såpevann. Et lag med vaselin eller syrefritt fett over batteripolskoene forhindrer irr og krypstrøm.

Dersom du ikke har et vedlikeholdsfritt batteri, må også væskemengden i battericellene sjekkes og eventuelt etterfylles.

Foto toppbildet: Colourbox

Stengt for kommentarer.