Studenter arbeider ulønnet i to måneder

24. januar 2013 20:37 av Sagal Guleid1 

Fjortende januar startet sykepleierstudentene ved HiOA på praksis. I to måneder skal studentene jobbe uten lønn.

– Jeg syntes at det er urettferdig at vi jobber to hele måneder uten lønn sier Mikaela Kidane. Hun er er en av studentene ved Høyskolen i Oslo og Akershus som er i praksis.Hun forteller at hun jobber fra åtte til tre fire ganger i uken, i tillegg til å jobbe ved siden av skolen.

En dag fri

Skolen har egne egen retningslinjer til praksis. Man har ikke lov å jobbe samme dag som man har praksis. Lærene har oppfordret studentene til å ta lån for å klare seg de månedene det gjelder. Elevene får en dag fri i uken til å lese, og Mikaela  forteller at hun bruker denne dagen til å jobbe og gjøre hjemmelekser.

– ­Slik hverdagen min ser ut nå så jobber jeg veldig mye, det er jeg nødt til fordi jeg betaler leie og jeg er egentlig ganske dyr i drift forteller den unge studinen.

Fra mandag til torsdag er Mikaela i praksis og på fredager og lørdager jobber hun uten unntak.

– Akkurat nå jobber jeg 44 timer i uken og jeg merker allerede at jeg er utslitt. Det er egentlig ganske dumt, for snart vil det gå utover arbeidet sier hun.

Vil ikke søke lån
En annen som kjenner praksisjobben på kroppen er Ahmed Malik.  Ahmed er på lik linje som Mikaela sykepleierstudent og han er i også praksis.Han syntes ikke noe om at skolen har sagt at man ikke kan jobbe samme dag som man har praksis.

– I og med at de har satt meg i en vanskelig situasjon, så burde de ikke kunne fortelle meg når jeg kan jobbe eller ikke. Slik det er nå kan jeg da bare jobbe på studiedagen min og på lørdag, men det holder ikke for meg som bor for seg selv sier han.Det eneste rådet han har fått fra læreren er å ta lån via lånekassen og det syntes han heller ikke noe om.

– Så langt har jeg klart meg på stipend og jobben min, og jeg vil ikke ha noe lån når det egentlig ikke er nødvendig mener han.

Han utlyser en ordning hvor studenter i praksis kan få lønn for det arbeidet de utfører.

– Vi gjør faktisk en jobb, så vi burde kunne få litt for det uttaler han.

Ikke spesielt å jobbe ved siden
Skolen på sin side mener at det ikke er noe spesielt ved at studenter ikke får betalt under praksis.Førstelektor i sykepleie ved HiOA, Veslemøy Egede-Nissen, mener at for å lære på en forsvarlig måte må sykepleierstudentene være i praksis, og at de må jobbe ved siden er uproblematisk.

– Det er ikke spesielt annerledes enn at journaliststudenter har praksis i en avisredaksjon, og jobber ved siden av forteller hun.

Hun forteller også at det vil være uheldig for studentene dersom de skal ha lønn under praksis perioden.

– Dersom sykepleierstudenter skal ha lønn under utdanning fordi de må utføre det de skal lære underminerer vi læringsaspektet og utsetter studentene for avdelingens krav til bemanning på en svært uheldig måte avslutter hun.

Comments

En kommentar to “Studenter arbeider ulønnet i to måneder”
  1. Michelle sier:

    Veldig god artikkel! Sykepleiere fortjener det, jeg håper virkelig det snart bli innført lønn under praksis. Det er et meget slitsomt såvel som lærerikt yrke.