Lommetyver tar over Oslo

27. januar 2013 16:25 av Siri Halsne 

Oslo har blitt en attraktiv by for lommetyver. Adele Hamnes har to ganger opplevd å bli utsatt for langfingra tyver.– Jeg kommer fra et lite sted, Tønsberg, og vi er jo ikke vant til sånn! Jeg føler meg så naiv og dum.

Hamnes har to ganger de siste par månedene opplevd å bli frastjålet iPhonen sin. Den første gangen forteller hun at den ble tatt fra veska hennes på en fullstappet buss, og andre gangen på utested.

– Jeg ble stoppet av noen gutter i trappeavsatsen på utestedet, som pratet masse tull. Når jeg like etter skulle bruke mobilen min var den borte, og når jeg ringte var den avslått. Det var da jeg skjønte at guttene i trappen bare avledet meg, sier hun.

Hamnes forteller at en av de som jobbet på utestedet fortalte henne at han også hadde blitt frastjålet telefonen sin uken før.

– Det har nok vært en bande som har samarbeidet om å stjele fra folk, sier Hamnes.

– Det er skikkelig ekkelt å tenke på at noen andre så lett kan ta eiendelene dine fra lommene. Vi går jo med store boblejakker nå, så det er ikke så lett å kjenne om noen tar i lommene dine. De er jo så profesjonelle, forteller hun oppgitt.

Antallet lommetyverier har nesten fordoblet seg siden 2011. 1.august 2012 startet en egen lommetyverigruppe i Oslo-politiet. Roar Kvassheim, som er leder for gruppen forteller at det har vært en sterk økning av denne typen tyverier det siste året.

– Oslo er den desidert største byen i Norge når det kommer til lommetyverier. Tre av fire lommetyverier i Norge skjer her i Oslo.

Siden august har gruppen pågrepet 43 personer. Kvassheim forteller at dette er et storbyproblem, og at de aller fleste tyveriene skjer i sentrum.

– Vi går i sivil, og jobber med å kartlegge og ta tyvene.

Som Hamnes har opplevd, er det mange av tyveriene som skjer på busser og trikker. Den siste tiden Ruter satt opp advarsler på lommetyver på holdeplassene, og passasjerene blir også gjort oppmerksomme over høyttaleranlegget inne på trikkene.

Irmelin Jensen (22) bor like ved trikkestoppet på Brugata, og ser og hører daglig advarslene om lommetyver. Hun forteller at dette har gjort henne mye mer oppmerksom enn tidligere.

– Jeg setter alltid veska i fanget, og holder mobilen i hånda. Spesielt hvis jeg står og det er mye folk på trikken passer jeg på. Jeg vet jo hvor frekke slike tyver er, sier hun.

– Det er spesielt på strekningen mellom Tinghuset og oppover mot Grünerløkka de roper det opp over høytalerene, så her passer jeg hvertfall godt på tingene mine. Det er bra med slike tiltak, det skremmer nok tyvene litt også.

Comments

En kommentar to “Lommetyver tar over Oslo”

Kommentarlinker

Se hva andre skriver om denne artikkelen...
  1. [...] fleste tyverier slik Adele Hamnes opplevde da mobilen ble stjålet, blir henlagt av politiet. De har ikke ressurser eller nok [...]