Hadia klatrer i motvind

8. juni 2009 15:58 av Mette-Line Lundereng Gynnild 

 

Hadia Tajik har vært politisk rådgiver for både Bjarne Håkon Hansen, Jens Stoltenberg og Knut Storberget i den rødgrønne regjeringen.

Hadia Tajik har vært politisk rådgiver for både Bjarne Håkon Hansen, Jens Stoltenberg og Knut Storberget i den rødgrønne regjeringen.

Til tross for hard medfart den siste tiden, er Hadia Tajik fortsatt et symbol på selve superkvinnen. Men å bli stemplet som forbilde, tar hun sterkt avstand fra.

 

Et stort og åpent lokale omfavner oss – et mektig imperium. Her fins ikke en eneste stol. Vi befinner oss i ventehallen i Justisdepartementet.

 – Dere kan bare bli med meg opp, roper Hadia i det hun entrer lokalet. Kullsorte lokker og lynskarpt blikk. En liten skikkelse med stor innflytelse. Sju etasjer lenger opp er vi framme på kontoret hennes. Stort og luftig.

– Sett dere ned, så kommer jeg straks, sier Hadia. På pulten hennes ligger en mørkeblå NYPD-cap som hun har fått i gave. – Kaffe eller te?

Jens ville ha råd
Hadia Tajik har oppnådd mer enn de fleste 25-åringer. Hun har en mastergrad i menneskerettigheter, en bachelorgrad i journalistikk og har tatt 3.avdeling på juss-studiet. Hun har fungert som politisk rådgiver både for Bjarne Håkon Hansen, og for statsminister Jens Stoltenberg.

– Det var surrealistisk å skulle gi råd til selveste statsministeren, men Jens er genuint søkende,  vil ha flest mulig synspunkt på saker, og da glemmer en situasjonen en befinner seg i. Men jeg kommer nok til å tenke tilbake på dette en dag, og undre om det faktisk bare var en drøm, smiler hun.

– Som politisk rådgiver for Stoltenberg var det ekstremt liten feilmargin, og korte tidsfrister. Det handlet om å holde hodet over vannet til enhver tid. Jeg er glad jeg fikk muligheten, jeg lærte mye av det, sier hun.

Svak for det søte
Nå jobber jenta fra Bjørheimsbygd i Rogaland for Knut Storberget i Justisdepartementet, hvor hun følger ministeren rundt på møter og foredrag. Selv har Hadia fått god øvelse i å tale foran store forsamlinger. Hun blir stadig eksponert for slike settinger, men innrømmer at hun fortsatt blir nervøs i forkant.

– Jeg vil nok alltid føle et snev av nervøsitet før ulike opptredener, men det å vite at det er en grunn til at jeg har fått denne jobben, gjør meg tryggere. Når de som har ansatt meg mener jeg er kvalifisert, så må jeg ha tro på meg selv, smiler hun. I forhold til forventningspress så tror jeg ikke folk har forventninger til deg om de ikke tror du kan innfri.

Hadia ser lengtende på melkesjokoladen som ligger på bordet foran oss, og knekker av en bit.

– Jeg elsker sjokolade, sier hun. Folk tror jeg bare koketterer når jeg forteller om min svakhet for sjokolade. Men det er helt sant. På møtene våre pleier det å stå en skål med twist på bordet. Jeg spiser til det er tomt, eller til jeg skammer meg så mye at jeg ikke tør ta mer. De andre tror sikkert jeg ikke hører etter når jeg stadig strekker hånden etter en ny bit, ler hun.

Ville vekk fra bygda
Hadia vokste opp i et hjem med rom for diskusjon, og forteller at ulike samfunnsspørsmål førte henne til politikken. Foreldrene er fra Pakistan og kom til Norge tidlig på 70-tallet.

– Jeg er glad jeg har fått muligheten til å vokse opp på bygda, selv om det til tider var befriende å kunne komme seg vekk derfra. Jeg hadde en del venner inne i byen som jeg ofte besøkte, og på den måten fikk jeg oppleve litt av både by og bygdeliv.

Hadia snakker daglig med foreldrene på telefonen, og sier at hun gjerne flytter tilbake til et sted som Bjørheimsbygd en dag.

Tøffe damer
Hadia står nå på 6. plass på Oslo Arbeiderpartis stortingsliste, har en cv mange bare kan drømme om, og ble nylig kåret til en av Norges mektigste kvinner – hvor hun kom på 20. plass.

– At jeg kan være en inspirasjon for andre mennesker, ser jeg på med ydmykhet. Men jeg vil ikke være et forbilde. Jeg gjør feil som alle andre, og sier ting jeg sikkert ikke burde, så et slikt stempel vil jeg nødig ha. Men jeg synes det er flott at forbilder finnes, det er de vi kan strekke oss etter, sier Hadia.

Hun nevner i den forbindelse Nelson Mandela. Innen norsk politikk vil hun framheve Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete, som hun synes er beintøffe damer.

Vil hjelpe andre
Hadia er fast bestemt på å fullføre juss-studiet, men innrømmer at det vil ta tid. Hun er ei dame som vet hva hun vil, og påpeker at hun ønsker å ha en meningsfull jobb hvor hun kan hjelpe andre mennesker.

– Livet er for kort til å tjene mye penger. Kanskje kunne jeg hatt jobb på Aker Brygge og kjørt rundt i en fancy bil, men det er ikke det som betyr noe, sier hun bestemt. Det er så store forskjeller på hvilke muligheter en har i livet, og dette vil jeg jobbe for å få gjort noe med.

Hun mener urettferdigheten blomstrer i de miljøer som er vanskeligere stilt enn andre, og kjenner mange talentfulle mennesker med begrensede ressurser.

– Vi som sitter med makten har et stort ansvar, påpeker hun. Det fins mye bra folk i dårlige jobber, og mye dårlige folk i bra jobber.

Gutta på slep
Hadia opplever ofte å bli oppringt av fulle gutter midt på natten som etterlater lange meldinger på svareren. Men det er det eneste hun ønsker å fortelle om sitt privatliv, og rynker pannen. – Jeg blir ofte spurt om slike ting, sier hun, og viser til et intervju hun gjorde i God Morgen Norge. 

– Det er utfordrende med slike tv – intervjuer, fordi det skjer på direkten og intervjuerne fyrer løs med personlige spørsmål. Jeg ønsker å frontes som fagperson, og er ikke interessert i at privatlivet mitt skal skygge for det jeg kan eller vil, sier hun.

Hadia har lite fritid, så det blir ikke rom til mye annet enn politikk, og litt skyting. Dette er noe hun gjerne skulle gjort mer av, for på skytebanen finner hun virkelig roen. 

– Jeg har akkurat funnet ut at Knut også er glad i å skyte, så vi har avtalt å dra sammen når vi får tid. Jeg hører han er ganske flink også, så det kan jo bli moro, smiler hun.

Hater vinteren
Når den travle jenta først har litt fritid, liker hun å lese en god bok. Da særlig med forfattere som kjenner til flere verdener, og nevner Salman Rushdie. Avslapping for Hadia er å sitte foran peisen med et pledd, og godt lesestoff. Men hun hutrer av tanken på at vinteren fortsetter en god stund til, og påpeker at hun hater kulde. Hun har ikke stått særlig mye på ski, og vil heller ikke skryte på seg noen ferdigheter innen det feltet.

– Jeg burde absolutt lært meg å stå på ski, kanskje jeg til og med hadde likt det, ler hun, og kikker på klokka.

Vintermørket har for lengst sneket seg inn på det romslige kontoret, men dagen slutter ikke her for Hadia. Øynene hennes glir bort på en stor bunke med papirer som skal gåes gjennom før natten er omme.

– Det er veldig mye jobbing om dagen, men det er gøy, avslutter hun.

Idet vi forlater kontoret er Super-Hadia allerede godt i gang med første del av bunken.

 

Stengt for kommentarer.