Flere søker datinghjelp

24. januar 2013 21:39 av Kari Mette Hole 

Internett og sosiale medier gir et mangfold av muligheter, men gjør det også mer komplisert å skulle finne seg en partner. Mange single går nå til eksperter for å lære seg kunsten å date.

– Jeg ser at det er vanskeligere for folk å få seg en partner nå enn tidligere, sier datingrådgiver Ane Hagen. Hun driver nettsiden datinghjelp.no, og har gitt ut boken ”Derfor lykkes du ikke med nettdating.”

Nettdating, blinddating og speeddating. Aldri før har single mennesker hatt så mange forskjellige muligheter for å finne seg en partner, men underveis har det også oppstått mange nye regler og sosiale normer å forholde seg til.

– Grunnen er ikke bare sosiale medier, nettdating og tilgjenngeligheten, men også livsstilsendringen vi har sett de siste ti årene. Vi er mer selvstendige, mer bevisste og vi tar ikke til takke med noe. Ikke bare krever vi mer av oss selv enn før, men også av en eventuelt partner, forklarer Hagen.

Behovet etter mennesker som har kunnskap om dating, og som kan tilby veiledning rundt dette, har økt voldsomt de siste årene. Nettdatingstjenester, livsstilsblogger og selvhjelpsbøker er stadig mer ettertraktet.

– At daterådgiver skulle bli ett yrke hadde vel ingen av oss trodd for noen år siden, men behovet er der fordi det er mer komplisert nå enn før, legger Hagen til.

Nordmenn for sjenerte

Tilbudene om kurs i datingteknikk har også hatt en oppblomstring de seneste årene. Asbjørn Kjellsby jobber i firmaet Dating Adventure, som tilbyr blant annet sjekkekurs, nettdatingskurs og telefoncoaching. Han er enig med Ane Hagen i at det er et økende behov for kompetanse på dette området, og begrunner det med at nordmenn er sjenerte og dårlige på å kommunisere.

– Tradisjonelt er ikke dating typisk norsk. Nordmenn skal ikke ta kontakt med fremmede, sier Kjellsby.

Det er særlig menn i 20-årene som melder seg på datingkurs. Kjellsby mener mye av grunnen til dette er at menn er dårligere til å kommunisere enn kvinner. Mange gutter og menn tilbringer mye tid foran PC-skjermen, såkalte gamere, og dette kan føre til lavere sosial kompetanse enn hos kvinner. Etter endt kurs med Dating Adventure skal deltakerne ha lært seg kunsten å flørte, sjekking og det å gå på date. I tillegg blir de kurset i å lage en god presentasjon av seg selv på nett.

– Mange blir fort diskvalifisert, ved at de ikke fremstiller seg selv på en god måte på Facebook- eller datingprofilen sin på nettet. Det er lett å tenke at en person som er helt ukritisk til hva som ligger av bilder og lignende på nettprofilen, også er ukritisk til seg selv i virkeligheten, understreker Kjellsby.

Nettdating

Det og lete etter en partner på nettet har blitt en voksende trend, og en stadig mer sosialt akseptert møteplass. Fortsatt er mange kritiske til å møte mennesker på denne måten, og det advares mot falske profiler. Lene Liseth tilhørte gruppen av skeptikere, men bestemte seg for å gi nettdating en sjanse.

– Det er viktig å ikke ha så høye forventninger til hva du vil finne. På nettet kan man jo utgi seg for å være hvem som helst, forklarer Liseth.

Etter å ha vært gjennom tre mislykkede dater, møtte hun endelig sin nåværende kjæreste. Alt i alt syns hun at nettdatingen har vært en morsom erfaring.

– Jeg tror på å møtes fort. Ikke skrive og skrive, og bygge opp en fantasi på hvordan møtet blir. Har man ikke kjemi, hjelper det ikke hvor like interesser man har eller hva man vil med livet, avslutter Liseth.

Stengt for kommentarer.