Gi oss folkefesten vår!

8. juni 2009 12:08 av Kristoffer A. Skinlo 

Bergen ble snytt for neste års Melodi Grand Prix-finale. Nå vil vi ha revansje. Vi vil ha fotball-EM.

Da Alexander Rybak knuste all motstand i Eurovision Song Contest, i de sene kveldstimer natt til 17. mai, begynte vi bergenserne straks å spekulere i hvor neste års finale burde avholdes. Det var høyst naturlig for den feststemte befolkningen å anta at Bergen måtte være den perfekte arrangørby, akkurat som i 1986.


Det klassiske bergenske hovmodet fikk seg imidlertid en velkjent knekk da NRK og Trond Giske offentliggjorde Oslo som finaleby. Bergensere hater å bli nedprioritert til fordel for andre byer. Trolig stammer det fra da vi mistet status som Norges hovedstad i år 1300. Bergensere hater å tape. Vi taper ikke. Så enkelt er det bare. Vinnende kvartett
Når det nå er snakk om å plukke ut mulige arrangørbyer til et eventuelt fotball-EM i 2016 er det ikke snakk om å tape for Oslo. Blir det EM i Norge og Sverige er Oslo en sikker vinner, mye grunnet hotellplasser og lignende. Det bergenserne frykter da, er å tape til fordel for steder som Tromsø, Bodø eller Stavanger. 

Vi ønsker ikke å bli den beste toeren, men vil være en av de fire byene som får være med å arrangere EM. Vi vil være en del av den vinnende kvartetten.


Uansett hvor bittert det er å innrømme at Bergen bare er Norges neste største by, velger vi ikke å se på det på den måten. Vi er vestlandets største by, vestlandets hovedstad. Faktisk er det slik at dersom vi får EM, og Bergen blir en av byene, kommer bergenserne konsekvent til å referere til det som EM i Bergen, Sverige og Norge.

Ekte lidenskap har et navn 
Rent publikumsmessig er det ingen tvil. Bergen har den beste supporterkulturen og den største lidenskapen. Ingen i Norge kan feste som bergenserne, og ingen kan heller måle seg med viljen til å skape fest. Bergensfotballen har rike tradisjoner, og har vært arena for en liten håndfull landskamper i de eldre dager.

På grunn av dårlig stemning på Ullevaal som landslagsarena, har man diskutert å flytte Norges hjemmekamper til andre byer. Blant annet TV2s fotballeksperter har lansert Bergen som et mulig alternativ, og det sier også sitt om det bergenske ryktet. Da kunne det kanskje vært en idé å legge et nytt nasjonalanlegg til Bergen,  som kunne blitt benyttet både under og etter et eventuelt mesterskap.


Det viktigste spørsmålet å stille seg, ved siden av om byen har råd til å bygge et nytt stadionanlegg, er om Norge har råd til å la Europa gå glipp av et feststemt Bergen denne gangen. Jeg tror svaret sier seg selv.

Stengt for kommentarer.