Høyteknologisk felle tar knekken på rottene

24. januar 2013 15:38 av Andreas A. Myrvold 

Antall rotter i Oslo øker, men skadedyrfirmaet Anticimex har funnet løsningen i to effektive rottefeller.

- Wisebox er meget populær, og brukes veldig ofte utenfor restauranter, og ellers i næringsmiddelindustrien. Likevel dreper «Wisetrap» enda fler rotter, forteller teknisk sjef i Anticimex Eilif Lundberg.

Anticimex er et skadedyrfirma, og har produsert to forskjellige feller nå det siste året. Den ene heter «Wisebox» og egner seg i forbindelser med bedrifter, næringsmiddelindustrien og utenfor restauranter. I denne boksen lures rottene inn, og dør momentant av 6000 watt strømmende gjennom kroppen. Wisetrap er plassert i kloakken, og er dermed grunnen til at den tar knekken på fler rotter enn det Wisebox gjør. Fellen består av et stempel festet i kummen, plassert rett ovenfor rottenes viktigste ferselsåre. Når en rotte passerer stempelet, skytes stemplet ned og knuser rotten, som senere skylles vekk i kloakken.

- I Oslo er det ca 50 feller, både Wisebox og Wisetrap. I 2012 til dags dato har det blitt registrert over 11000 drepte rotter, forteller Lundberg.

Rotter er skadedyr
Lundberg er fornøyd med antallet, og ser ikke på drapene av rotter som dyremishandling.

- Rotter blir definert som skadedyr, og drepes for å tilfredsstille det norske folket.

Selv om de fleste støtter rottefellene og dens formål, finnes det også de som er imot det å drepe rottene.

- Jeg ser på dette som dyremishandling. Om et dyr truer mennesker, greit, da kan du avlive dyret. Men om grunnen er at dyrene er ekle, og at de skremmer mennesker, mener jeg ikke at dette er god nok grunn til å avlive dyrene, sier Anniken Hansen.

Anniken Hansen (20) har et spesielt forhold til rotter. Hun lever med dem som om de var hunder, eller katter, og eier et flertalls rotter som hun har i hjemmet sitt. Likevel forstår hun hatet mot rotter, og ser på skrekken mot dyret som det de fleste tenker om edderkopper og slanger. Hun er likevel imot de nye rottefellene som har blitt tatt i bruk nå nylig.

Trives i Oslo
I Oslo finnes det enorme mengder rotter i kloakken. Rotter er som mennesker når det gjelder mat. De spiser det meste. Og i Oslo er tilgangen til mat stor, da byens innbyggere er lite aktive i søppelkassebruken. I tillegg til å spise restene på gaten, finner også rottene et hav av mat i kloakken.

- Rotter elsker fett, særlig ribbefett. Etter julen kan jeg garantere at antallet rotter har tredoblet seg. Et rottepar kan i løpet av et år få opptil 1000 nye unger, sier Hansen.

Og det er nettopp dette som er problemet. Rottene blir bare fler og fler, og befolkningen i Oslo har gått lei av at rottene ikke bare lever i kloakken, men også tar en svingtur innom leiligheten. Som et følge av dette har skadedyrfirmaet Anticimex tatt i bruk to nye høyteknologiske rottefeller, som allerede har fanget tusenvis av rotter.

Stengt for kommentarer.