Sportens bruktmarked

8. juni 2009 9:56 av John Inge Seljehaug 

Finanskrisen har satt sine spor, også på fotballbanen. Flere klubber har blitt tvunget til å ta økonomiske grep.

Med Brønøysundregistrene å slå i bordet med, har 2291 bedrifter gått konkurs i løpet av de første fem månedene i år. Med en økning på 71 prosent fra i fjor, er det ingen tvil om at finanskrisen har slått inn over Norge. Men næringslivet er langt fra de eneste som får smake den sure nedfallsfrukten. Flere norske fotballklubber på øverste nivå sliter økonomisk. Har Molde FK ressurser til å holde seg i toppen, eller blir de et offer når overgangsvinduet åpner til sommeren?

Økonomisk hodebry har vært i medienes søkelys flere ganger i år på sportssidene. Nils Skutle, daglig leder i Rosenborg har sagt at lønnsnivået i eliteserien skal ned. Ingen av eliteserieklubbene avviser lønnskutt. Spillerne i Odd Grenland og Strømsgodset har godtatt lavere lønn for å redde klubben. Bodø-Glimt veteranen Runar Berg fikk heltestatus i nord, da han annonserte at han spiller gratis i denne sesongen. 

Det har vært en voksende kultur at fotballen har blitt mer et bruktmarked, med kjøp og salg. Det er realiteten for Molde FK. Det ser ut til at klubben må regne med et naturlig bortfall, at spillere som slår igjennom blir plukket opp av større klubber. For å overleve i det gode selskap er vi helt avhengig av å kjøpe spillere til en billig penge, for å selge de videre med renter. At romsdalingene er en lillebror i fotballsammenheng, understreker at det ikke er mulighet til å holde på unødvendig mange spillere på benken.

På 1990-tallet dominerte de beryktede tre S-er i moldetrøya. Arild Stavrum, Ole Gunnar Solskjær og Arild Sundgot gjorde motstanderne til saltstøtter kamp etter kamp. I dag har vi også et trekløver med «S» som fellesnevner. Forskjellen er at denne versjonen er tre senegalesere, som sannsynligvis snart er på vei bort. I 2007 ble Aker Akademiet opprettet for å prøve å gjenreise den samme lokale suksessen fra forrige tiår. Et skudd for å frigjøre seg fra kjøp og salg.

Om et nytt tiår har Molde overflod av egenproduserte spillere. Hvis vi skal tro at spillerne fra grasrota blir lengre i klubben enn gjennomsnittet.

Stengt for kommentarer.