Gamle Oslo setter fokus på kultur

7. juni 2009 21:25 av Trine Urstad 

Da kultur ble et nedprioritert satsingsområde tok politikerne grep. Nå deles kulturstipendet ut på Grønnland torg 29.august.

 - Jeg ble utrolig stolt over stipendet vi mottok. 50 000 kroner er veldig mye, sier medlemsansvarlig Irene Sogn til A’jour. Kampen Barneteater mottok i fjor kulturstipendet for 2008. Teateret består av 21 barn fra 2. klasse og oppover. Øvingslokalet ligger på Kampen hvor de fleste barna er fra, men noen er også fra Ensjø-området.

 Kom godt med
Kultur har vært et nedprioritert område i de aller fleste kommunene rundt om i landet. Politikere i Oslo så seg lei på dette og øremerket penger til kulturstipent, kulturpris og et miljødiplom. Prisene blir i år gitt ut for tredje gang og gir en fastsatt pengesum. 
– Vinnerne blir trukket ut av en jury bestående av politikere, leder for kulturkomiteen, kultur og oppvekst er med og representanter fra bydelsutvalget, sier spesielkonsulent Berit Thuner Utvik i bydel Gamle Oslo.

 Stipendet, som kan brukes til studiereise, arbeid eller til et studieformål, har kommet barneteateret godt i hende. 
– I fjor satt vi opp Kampenspillet ”Hvorfor er de så sinte?” innendørs på Kampen skole. Stykket er basert på arbeideropprøret sent på 1800-tallet og er sett gjennom barnas øyne, sier Sogn. Publikum blir tatt med tilbake til 1878 da verkseier Oluf Onsum bestemte seg for å sette ned lønningene med ti prosent. Det hjelper ikke på situasjonen da dårlige levekår, fattigdom og sykdom er utbredt.

 Skaper nye muligheter
Kampenspillet ble i fjor en stor suksess. Derfor valgte teateret å bruke stipendet på å sette opp det samme stykket utendørs. 
–Vi bestemte oss for å spare pengene fra høsten, og bruker de til kostymer og annet utstyr til forestillingen. Ved å flytte versjonen ut i friluft tror jeg vi kan få en helt annen opplevelse. Barna har øvd lenge, og gleder seg enormt, forteller Sogn.

 Berit Thuner Utvik sitter med de innsendte forslagene for i år, og gleder seg over hvor stor interesse det er rundt de nye prisene.
– Til kulturstipendet har vi fått inn fem søknader. Det er en begrenset tilstrømning, men det er alle gode kandidater, sier Thuner Utvik. Alle de fem gruppene har søkt selv til stipendet. Kulturprisen derimot, blir man nominert til. 
– I år er det mange grupper innen dans, musikk, teater og sirkus som er nominert. Vi ser også den samme trenden med stipendet, og det viser jo at vi har gjort noe riktig i den retningen.

 Kandidatene til stipendet må være utøvere eller grupper innen kunst og kultur med tilhørighet i bydelen. Juryen vil legge særlig vekt på grupper som stimulerer til videreutvikling av unge talenter. Har du et forslag til en kandidat sender du det inn til bydelen innen 24. April. 50 000 kroner kan sette en drøm ut i virkelighet. 

Stengt for kommentarer.