Protesterer mot forbruket vårt

24. januar 2013 13:15 av Hanna Sundquist 

Ida Harr Martinsen (19) er en av flere nordmenn som har innført shoppestopp i 2013. Fenomenet er hovedsakelig ment som en innvending mot overflodssamfunnet.

– Nordmenn flest har et alt for stort forbruk. Spesielt jenter, inkludert meg selv, klarer ikke å finne kveldens antrekk uten å ha noe nytt i skapet, sier Martinsen, som ikke skal handle noen nye klesplagg dette året.

I stedet for å løpe til Hennes & Mauritz hver gang hun skal på fest, vil hun være mer kreativ og heller sy om en gamle kjoler. Dette er derimot ikke den eneste grunnen til shoppestoppet.

– Den kontroversielle klesindustrien er også et godt argument for å roe ned handlingen. De fleste klærne i kjedebutikker er sydd under forferdelige arbeidsforhold, uttaler Martinsen, som oppfordrer alle til å lese om arbeidsvilkårene til mange klesarbeidere.

– En annen vesentlig årsak til shoppestoppet er selvfølgelig å spare penger. Jeg har jo, i likhet med de fleste jentene her i Norge, alt jeg trenger av klær. Da kan jeg like gjerne spare de pengene jeg ville ha brukt på shopping, sier Martinsen.

Hun innrømmer at det kan være vanskelig å holde seg i tøylene i disse salgstider, men at tanken på at hun sparer penger er en god motivasjon. De sparte pengene skal hun bruke på reising. I tillegg gir hun penger til nødhjelp hver måned.

­ ­– Det er gøy å ha et prosjekt på gang, og jeg håper at flere tar utfordringen, sier Martinsen, som tror at dette er en trend som kommer til å utvikle seg de neste årene.

Bygger hus i stedet
Tobarnsmor og blogger Maria Iren Håvik (28) har nettopp vært gjennom et halvår med shoppestopp. Det har gitt flere fordeler.

– Det begynte med en utfordring fra mannen min for å se hvor mye vi kunne klare å spare. Etter hvert fant vi ut at de pengene som ble til overs skulle gå til å øke egenandelen på huset vi holder på å bygge, sier Håvik.

Tidligere har hun brukt store summer på klær uten at hun har tenkt så mye over det.

– Shoppestopp har utvilsomt ført noe godt med seg. I tillegg til at vi har fått bygd hus og fått en fin ferietur, har også kjøpene mine etter shoppestoppet vært mye mer gjennomtenkte, sier Håvik, som innser at hun tidligere har shoppet mye i forhold til hva man egentlig trenger.

Hun avslutter med å si at hun synes samfunnet er blitt alt for materialistisk, og at alle kan ha godt av shoppestopp i blant.

Negativt for klesbutikkene
Daglig leder på Bik Bok Storo, Kaja Sæther (28) tror og håper at denne trenden vil dabbe av etter hvert.

– Foreløpig har vi ikke merket noe på omsetningen i klesbutikken, men jeg hører jo at folk snakker om shoppestopp, noe som ikke er positivt for butikken, sier Sæther.

Dersom trenden utvikler seg, vil Bik Bok trolig merke det på omsetningen. Sæther håper at de fleste kundene er som henne.

–  For min del kunne jeg aldri ha hatt shoppestopp, jeg er altfor glad i nye ting. Jeg tror heldigvis at det er mange flere som har det sånn, avslutter Sæther.

Stengt for kommentarer.