- Bankene låner deg penger laget ut av tynn luft

22. januar 2013 16:56 av Joachim Mørk 

- Folket drukner i gjeld når Norges Bank sitter på pengemonopol, sier Thomas Kenworthy. Derfor maner han nå opp til demonstrasjon i Oslo mot sentralbanksystemet.

Thomas Kenworthy er utdannet sivilingeniør og begynte å interessere seg for økonomi da finanskrisen slo inn. I 2010 søkte han selv på jobben som sentralbanksjef for å skape oppmerksomhet rundt temaet. Målet var å vise at en sentralbank ikke er nødvendig.

Han mener at det å produsere penger uten verdi kan sammenlignes med å låne ut hytter som ikke eksisterer.

- Leietaker får seg en lei overraskelse når han oppdager at det er skog på oppgitt adresse, sier han.

Plakater og roperter
Sentralbanksjef Øystein Olsen holder årstale den 14. februar. Ute i kulda skal det holdes demonstrasjon i den forbindelse. Her vil de oppmøtte kreve en slutt på at kjøpekraften til nordmenns penger stadig svekkes. Det vil også fokuseres på at utøvende, dømmende og lovgivende makt møtes under den uformelle årstale-middagen.

- Grunnlovens ånd er maktseparasjon. Det er grunn til å være redd når de tre statsmakter opptrer som en treenighet, sier Kenworthy.

Thomas Kenworthy. Foto: Privat

- Mange skadevirkninger
Pådriveren for demonstrasjonen mener at sentralbanksystemet har mange skadevirkninger.

- Det er en psykisk belastning for folket å leve med gjeld som en usikkerhetsfaktor. Mange er redd for å miste jobben sin fordi de har gjeld på hjemmet, forteller han.

Han mener at næringslivet lider som en direkte følge av dagens system.

- Sparing med penger vannes ut og folk tvinges til å spekulere i bolig og aksjer. Investeringer må i større grad lånefinansieres, hevder han.

Toppbilde: Illustrasjonsfoto

Stengt for kommentarer.