Eventyrlystne studenter

22. januar 2013 16:20 av Frida Børli Solaker 

Stadig flere elever velger et utvekslingsår i USA i løpet av tiden på vidregående. Her får de muligheten til å lære kultur, historie og et annet språk.

Maja Emilie Johnsen (19) bestemte seg tidlig for at hun ville ta et utvekslingsår i USA. Hun kommer fra Lofoten, et sted hvor det er spesielt få som velger utveksling.

Jeg tror det var det som trigget meg mest. Tanken på at få hjemmefra hadde gjort det tidligere. Samtidig hørtes det utrolig spennende ut, sier den reiseglade 19-åringen.

Økonomi
Det er mange studenter som ikke tørr tenke tanken på hele 10 måneder i USA. Noen er urolig for det økonomiske ved et slikt utvekslingsår, mens andre kan være bekymret for språket. Maja Emilie kan betrygge de som ikke er sikre på om de tørr.

– Det eneste man trenger å gjøre er å søke om et stipend gjennom lånekassen. Noen er heldige og får dekt hele året. Språket er ikke noe problem. Det tar to uker så kan du stort sett prate med alle du møter uten problemer, forklarer Lofotværingen.

Gode bånd
Når man som utvekslingsstudent reiser til USA blir man plassert i en såkalt vertsfamilie. Du går på en skole som ligger i nærheten av vertsfamiliens hjem, og du fungerer som et ekstra familiemedlem. Maja Emilie skryter av familien hun fikk i USA.

– Jeg fikk et utrolig flott bånd til min vertsfamilie. De tok meg med på ferier, og i løpet av mine 10 måneder der fikk jeg besøkt hele 12 forskjellige stater. Hele opplevelsen kan føles som et stort kultursjokk. Det er som å leve i en amerikansk TV-serie i 10 måneder, forteller hun entusiastisk.

Johnsen vil gjerne anbefale andre å utnytte seg av dette konseptet.

– Du trenger ikke reise til USA. Hele konsetet med utvekslingsår er helt fantastisk. Du lærer utrolig mye, forbedrer språket og alle erfaringene er noe du aldri kunne drømt om å få her hjemme i Norge, påstår Maja Emilie Johnsen.

Mange muligheter

Merethe Bjørnbakk (48) har studert i hele tre land. Som ung student dro hun til USA for å studere der. Senere utdannet hun seg til fysioterapaut i Berlin. Hun har også studert i Sverige.

–Det fine med å studere i utlandet er at du lærer så mye mer enn kun selve studiet. Jeg lærte meg å bli selvstendig. Jeg ble kjent med fremmede kulturer, reiste og fikk sett meg rundt, sier Bjørnbakk.

Merethe forteller videre at man får perspektiv på ting når man er ute å reiser.

– Jeg lærte å sette pris på det jeg hadde hjemme. I tillegg fant jeg ut at tradisjoner og handlinger jeg møtte på i utlandet, fint kunne passe her hjemme. Jeg har fått venner og opplevelser for livet, forteller Bjørnbakk.

Stengt for kommentarer.